Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.01.2015

Lapsiperheille valinnanvapaus. Kolumni Lappeenrannan Uutiset ja Imatralainen 19.12.2014.

Eduskunta päättää ensi vuoden talousarviosta juuri näin joulun alla. Suomessa tarvitaan ratkaisuja, joilla maan suunta saadaan muutettua. Vaikeissakin päätöksissä on kuitenkin huomioitava myös inhimillisyys.

Nyt ollaan leikkaamassa lapsilisiä, joiden indeksikorotukset jäädytettiin jo aiemmin, ja niitä kompensoimaan kehitetään kallis sekä monimutkainen verovähennysmalli. Leikkauksien sijaan korvaavia verotuloja olisi saatu vaikkapa tupakkaveroa korottamalla.

Lapsiperheitä ollaan ohjaamassa pakkokiintiöittämällä kotihoidontuki tasan puolisoiden kesken.
Esityksen tarkoitus voi olla yritys tasa-arvon lisäämiseksi työmarkkinoilla mutta valitettavasti uudistus on käytännössä leikkaus vanhempainvapaista.

Kotihoidontuen pakkokiintiöittämishanke on jumiutunut ministeriöön, koska hallituspuolueet eivät ole päässeet asiasta yksimielisyyteen. Hyvä niin, koska hankkeesta tulee luopua. Annetaan perheille aito vapaus päättää, miten he lastenhoitonsa järjestävät. Toteutuessaan hanke vaikeuttaa lapsiperheiden arkea ja aiheuttaa kunnille lisämenoja perheiden käyttäessä nykyistä enemmän päivähoitoa.

Moni lapsiperhe on uupumuksen rajalla. Sitä ei helpota jatkuvat irtisanomisuutiset ja yt-neuvottelut. Perheiden jaksamisen tukemiseksi on oltava mahdollisuus kotiapuun; nyt sitä on vaikea saada. Kotiapuun tarvitaan riittävät taloudelliset resurssit.

Lapsilisien leikkauksista ja perheiden kotiavusta on ollut tiukkoja äänestyksiä eduskunnassa mutta valitettavasti hallituksen kannat ovat voittaneet. Ratkaisuilla heikennetään perheiden taloustilannetta ja lisätään kuntien taakkaa. Kuntatalous on jo tiukalla niin Etelä-Karjalassa kuin muuallakin Suomessa eikä lisävelvoitteita enää pidä säätää.

Perheiden tukeminen on keskeistä, jotta lapset ja nuoret saavat hyvät lähtökohdat elämälleen. On huolehdittava, että nuorista kasvaa työtätekeviä ja täysivaltaisia yhteiskunnan jäseniä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös