Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.01.2015

Kalastuslaki ja -asetus alamittaisia. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 19.1.2015.

Kalastuslakiesitys on eduskunnassa. Esityksen pääsisältöä on päätösvallan siirtäminen kalastuksen järjestämisessä paikalliselta ja alueelliselta osakaskunta- ja kalastusaluetasolta ELY-keskuksille. Kun vielä kaikki kalastusasiat ollaan keskittämässä kolmeen ELY-keskukseen, siirtyvät esimerkiksi eteläisen Saimaan päätökset Varsinais-Suomeen.

Esityksessä ei ole mitään järkeä. Se veisi päätäntävallan kokonaan paikalliselta tasolta, jossa kuitenkin tiedetään oman kalakannan taso parhaiten ja tehdään varsinaiset kannanhoitotoimenpiteet. Lisäksi se lisää byrokratiaa.

Vuodenvaihteessa annetussa kalastusasetusluonnoksessa on rajuja rajoituksia kalastukseen. Asetusluonnos on lopettamassa myös istutetun järvilohen kalastuksen Saimaalla paria syksyn kuukautta lukuun ottamatta. Lisäksi yli 90cm:n pituiset hauet ja yli 70 cm:n kuhat olisi jatkossa päästettävä vapaaksi. Saalismäärä saisi olla kolme haukea tai kuhaa päivässä eli kalamääriä rajoitettaisiin radikaalisti.

On oikein, että arvokala- ja petokalakantaa pyritään kasvattamaan. On kuitenkin outoa, että vapaa-ajan kalastusta rajoitetaan esitetysti eikä myöskään vuotuisia ennätyskalakilpailuja pystyttäisi enää järjestämään. Kokonaismäärien rajoittaminen kolmeen kuulostaa tuulesta temmatulta, lisäksi ehdotetut istutuskalojen kalastusrajoitukset ovat kummallisia.

Lakiesitys ja asetusluonnos on muutettava tai hylättävä kokonaan. Kalastuslakiesitys ja siihen perustuva asetusluonnos ovat kalastuskielellä alamittaisia ja laskettava vapaaksi odottamaan kasvamista täyteen, järkevään mittaansa. Emme tarvitse lisää byrokratiaa; päätösvallan kalastuksessa on oltava paikallisella tasolla.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös