Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

05.02.2015

Poliisin oltava saatavilla. Mielipidekirjoitus Länsi-Saimaan Sanomat ja Uutisvuoksi 27.1., Elimäen Sanomat 28.1., Luumäen Lehti 29.1.

Poliiseja tarvitaan riittävä määrä valvomaan liikennettä, ratkomaan rikoksia ja pitämään normaalia järjestystä yllä. Nykysuuntaus on enemmän kuin huolestuttava.

Poliisiyksiköiden määrää on vähennetty poliisihallinnon uudistuksissa. Liikkuva poliisi on lakkautettu ja sen tehtävät siirretty paikallispoliisille. Ministeri Räsänen on vakuuttanut, että kenttäpoliisien määrä ei vähene uudistusten myötä. Peltipoliisit eivät riitä liikenteen valvontaan, vaan tarvitaan oikeitakin poliiseja.

Nyt kuitenkin esimerkiksi Kaakkois-Suomessa poliisin henkilötyövuosia on supistettu 15:llä, suuntaus on sama muuallakin. Koska paikallispoliisi on saanut lisää tehtäviä, ei suorittavasta portaasta voi vähentää poliiseja. Vähennys on liikaa ja vaarana on, että kansalaisten turvallisuus kärsii.

Onpa kuulunut sellaistakin, että esimerkiksi Itä-Suomessa poliisin kenttätyö keskitettäisiin ainoastaan niille paikkakunnille, joissa on putka. Näin ei saa käydä.

Omaisuusrikoksissa, esimerkiksi jopa puolessa mökkimurroista, poliisi ei ehdi käymään paikalla. Usein murrot tapahtuvat sarjoina, saman joukon tekemänä. Poliisien määrän vähentäminen näkyy suoraan rikosten ratkaisemisessa. Rikoksentekijöiden kiinnisaaminen on välttämätöntä ja siihen tarvitaan riittävästi poliiseja. Rajan läheisyydestä johtuen Kaakkois-Suomeen tarvitaan muuta maata enemmän poliiseja.

Poliisin keskittämisessä siedettävän raja on saavutettu, jopa ylitetty. Poliisin pitää olla kaikkien saatavilla kohtuullisessa ajassa, myös lupapalvelut on saatava läheltä. Poliisin pitää myös näkyä, jotta kansalaisten turvallisuus säilyy.

Viime aikoina on kuultu ikäviä uutisia epämääräisistä poliisin listoista ja oikeudenkäynneistä. Poliisijohdon on selvitettävä epäselvyydet. Suomessa on perinteisesti voitu luottaa poliisin toimintaan, näin on oltava jatkossakin.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös