Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

05.02.2015

Tuottajilta leikataan puolentoista kuukauden tulot. Mielipidekirjoitus Uutisvuoksi ja Länsi-Saimaan Sanomat 3.2.

Kuluttajan kannalta on hyvä, että ruoan hinta alenee kaupoissa. Kilpailu teki tehtävänsä. Herää kuitenkin kysymys, onko hintojen lasku pysyvää ja tehty kestävällä tavalla.

Uutisten mukaan maidon tuottajahinta laskee helmikuun alussa 35 senttiin litralta. Tuottajahinta on tällä hetkellä runsaat 40 senttiä, joten laskua tulee noin 12,5 prosenttia. Tämä näkyy suorana leikkauksena maidontuottajan tilipussiin: puolentoista kuukauden tili häviää kertalaakista.

Maanviljely on jatkuvasti menettänyt kannattavuuttaan mutta viime vuosi oli erityisen surkea, sekä maito- että sika-ala joutuivat pahoihin vaikeuksiin. Ei ole oikein, että Venäjän vastapakotteista johtuvan vientikiellon ja kauppojen ruoka-alen kustannukset maksatetaan tuottajilla, joilla muutenkin on vaikeaa.
Viljelijöiden määrä on vähentynyt nopeaa tahtia ja uusia nuoria jatkajia on vaikea saada tiloille.

Kauppojen on tingittävä omista voittokatteistaan, jotteivät viljelijät joudu kohtuuttomaan kannattavuustilanteeseen. Venäjä-pakotteiden ja vastapakotteiden aiheuttamien ongelmien takia tuotteille on etsittävä nopeasti uusia markkinoita sekä edistettävä Ukrainan kriisiin rauhanomaista ratkaisua. Stubbin hallituksen on otettava vuoden ensimmäiseen lisäbudjettiin uusi, pakotteiden vuoksi maksettava tilapäiskorvaus maidontuottajille.

Suomessa pitää olla omavarainen elintarviketuotanto ja tuottajien on saatava raskaasta työstään oikeudenmukainen palkka. Tuottajahintojen leikkaukset vievät pohjaa kannattavalta maanviljelyltä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös