Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

05.02.2015

Ratkaisujen hakua, ei gallup-huormiota. Vastine Etelä-Saimaan mielipidepalstalla 26.1.

Timo Vainikka kirjoitti Etelä-Saimaassa (Mielipide 24.1.) harhaanjohtavasti edellisillä vaalikausilla tehdyistä päätöksistä.

Keskustajohtoisten hallitusten aikana valtion budjetti oli kuutena vuotena ylijäämäinen. Suomen talous kasvoi ja työllisyys parani. Vuonna 2008 leimahtaneeseen kansainväliseen talouskriisiin vastattiin elvyttävällä politiikalla, koska työttömyyttä ei haluttu päästää hallitsemattomasti pahenemaan. Tässä onnistuttiin.

Keskustajohtoiset hallitukset toteuttivat myös kunta- ja palvelurakenneuudistuksen. Palveluja ja niiden järjestämistä uudistettiin ja kuntien lukumäärä väheni kuntien omin, vapaaehtoisin päätöksin yli sadalla. Tietenkin myös virheitä hallituspolitiikassa tehtiin eikä Keskusta kuunnellut riittävästi kansaa.

Kataisen ja Stubbin hallitukset lupasivat nostaa työllisyysasteen 72 prosenttiin, alentaa työttömyyden viiteen prosenttiin, taittaa valtion velkaantumisen ja supistaa tuntuvasti alijäämää tämän vaalikauden loppuun mennessä. Mikään näistä lupauksista ei toteudu. Suomessa on lama ja suurtyöttömyys. Suomi menetti kolmen A:n luottoluokituksen viime syksynä. Uudistukset talouden ja työllisyyden kohentamiseksi ovat edelleen tekemättä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus saatiin yli kolmen hukkaan heitetyn vuoden jälkeen eteenpäin vain, kun oppositio tuli isänmaan edun nimissä apuun. Nyt uudistuksesta on tehtävä yhdessä hyvä ja ratkaistava ongelmat. Eläkeuudistuksesta puolestaan sopivat työmarkkinajärjestöt.

Vainikka kirjoittaa Keskustan ”galluphurmiosta” ja vaalien jälkeen muodostettavasta hallituksesta. Me Keskustassa keskitymme nyt omaan vaihtoehtoomme ja ihmisten huolien kuuntelemiseen. Hallituspeleihin tai mihinkään hurmioon ei ole kenelläkään varaa tässä tilanteessa. Kaikki voimavarat on nyt keskitettävä ratkaisujen hakemiseen.

Kansa päättää huhtikuussa, keille se antaa valtakirjan Suomen suunnan muuttamiseen. Talouden saaminen nousuun ja työllisyyden parantaminen ovat uuden hallituksen tärkeimmät tehtävät.

Suomessa olisi korkea aika päästä eroon sellaisesta tahallisesta väärinymmärtämisestä ja leimakirveiden heittelystä, mitä Vainikan kirjoituksessakin oli. Keskustellaan asioista ja haetaan mieluummin yhteistä näkemystä kuin vastakkainasettelua.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös