Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

12.03.2015

Metsäteollisuus tuo uutta kasvua Suomelle. Mielipidekirjoitus Joutseno 12.2.2015, Länsi-Saimaan Sanomat 13.2.2015.

Metsäteollisuudesta kuuluu vaihteeksi hyviäkin uutisia. Stora Enso investoi Varkaudessa uuteen rakennuselementtilinjaan ja Finnpulp suunnittelee Kuopioon Suomen toiseksi suurinta sellutehdasta. Molemmat lisäävät toteutuessaan puun jalostusta. Tällaisia positiivisia uutisia tarvitaan muuallekin Suomeen.

Sanotaan, että suomalaiset kyllä keksivät kaikkea mielenkiintoista mutta keksintöjen tuotteistamisessa on ongelmia. Tähän pitää kiinnittää erityisesti huomiota. Suomessa tarvitaan uusi teollistamisohjelma, jossa käydään tarkasti läpi potentiaaliset uudet keksinnöt, niiden tuotteistaminen ja jalostetaan ne kotimaassa valmiiksi tuotteiksi.

Koko ketjun on oltava trimmattu kuntoon. Tuotteiden pitää olla suunniteltu ja muotoiltu houkuttelevasti, lisäksi tarvitaan taitavaa markkinointia. Näissä asioissa Suomessa on vielä oppimista ja niihin pitääkin kiinnittää erityishuomiota koulutuksessa sekä yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa että toisen asteen oppilaitoksissa.

Kasvuun tarvitaan muitakin toimia. Nyt on keskusteltu paljon Kreikasta, vakuuksista ja vastuista, mutta tosiasiassa tällä hetkellä Suomen suurin haaste on kotimaan heikko työllisyys- ja taloustilanne.

Keskusta esittää mm. viiden prosentin yrittäjävähennystä pienille toiminimiyhtiöille ja ammatinharjoittajille, ensimmäisen työntekijän palkkatukea, yritysten arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamista ja arvonlisäverohuojennuksen laajentamista, oppisopimuksen muuttamista koulutussopimukseksi sekä mahdollisuutta maksaa työttömyyskorvaus starttirahana yrittäjäksi ryhtyvän työttömän yritykseen. Lisäksi työttömyysturvan 300 euron suojaosan käyttöä estävä byrokratia on poistettava. Kasvu- ja väylärahastot auttavat kasvuyrityksiä ja liikennehankkeiden ennakointia.

Laajan yhteiskuntasopimuksen avulla sovitaan työntekijöiden ja työnantajien kanssa miten työpaikat säilyvät, luodaan uutta työtä ja Suomi saadaan taas kasvu-uralle.

Päätösten pitää olla selkeitä ja lainsäädännössä on vähennettävä yrittämisen byrokratiaa. Suomi nousee yrittäjyydellä ja yritteliäisyydellä. Nämä ovat myös uuden teollistamisen edellytyksiä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös