Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

30.06.2015

Taipalsaaren Sarviniemen alueen tulevaisuudesta. Tiedote kirjallisesta kysymyksestä 3.6.2015. Kirjallista kysymystä lainattu Iltalehden uutisessa 24.6.2015.

Torniainen teki kirjallisen kysymyksen hallituksen suhtautumisesta Taipalsaaren Sarviniemen myyntiin. Taipalsaaren Sarviniemi sijaitsee luonnonkauniilla alueella keskellä Saimaan suurimpia selkiä. Maa-alueen koko on reilut 80 hehtaaria ja nyt Sarviniemeä kaupitellaan. Tontilla on oikeuksia vesialueisiin 16 000 hehtaaria ja kalastuslupia yli 1000 kappaletta.

Sarviniemen rajanaapurina on Puolustusvoimien ampumarata- ja harjoitusalue, joten Sarviniemellä on strategista alueellista merkitystä. Sarviniemi olisi luonnollinen lisä Puolustusvoimien harjoitusalueeseen ja Puolustusvoimat on aluetta itselleen havitellutkin, tosin tarjousta on pidetty liian matalana.

Tiedotusvälineiden mukaan maa-alueesta on aiemmin tarjonnut huomattavan summan muun muassa venäläinen maakaasu- ja öljykonserni Gazprom. Kauppa kaatui omistajan vastustukseen. Median tietojen mukaan alueesta ovat tälläkin kertaa olleet kiinnostuneita venäläisostajat. Venäläisostajaehdokkaita on jopa kaksi.

Mikäli alue siirtyisi venäläisomistukseen, alueen käytöstä ei olisi mitään varmaa tietoa. On ollut epäilyjä siitä, että aiemmin yleisessä retkeilykäytössä ollut alue aidattaisiin ja suljettaisiin ulkopuolisilta.

- Alue on suoraan Puolustusvoimien harjoitusalueen rajanaapuri ja sopisi siten mainiosti lisäharjoitusalueeksi Puolustusvoimille. Miten hallitus suhtautuu Puolustusvoimien harjoitusalueen vieressä Taipalsaaren Sarviniemessä olevan alueen myyntiin mahdolliselle ulkomaiselle ostajalle sekä voisiko hallitus harkita alueen hankintaa Puolustusvoimien omistukseen? Torniainen kysyy hallitukselta.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös