Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

05.05.2011

Eduskuntakausi avattiin

Eduskunta aloitti vauhdilla uuden nelivuotiskauden. Heti vaalienjälkeisellä viikolla oli valtakirjojen tarkistus ja ryhmäkokouksia, joissa keskusteltiin puolueen asemasta vaalien jälkeen ja valittiin entinen ryhmäjohto hallituksen muodostamiseen saakka. Eduskuntaryhmien välisten sopimusten perusteella keskusta sai johdettavakseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan, talousvaliokunnan sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan. Suureen eli EU-valiokuntaan, sivistysvaliokuntaan ja puolustusvaliokuntaan tuli keskustalainen varapuheenjohtaja.

Lopulliset paikat sekä keskustan ryhmänjohtoon, valiokuntien johtoon että valiokuntien ja muiden eduskunnan alaisten elinten luottamustehtäviin valitaan kevään kuluessa. Itse aloitan valtiovarainvaliokunnassa, johon on paljon halukkaita jatkossakin.

Vaalien jälkeen on käynyt kova kuhina erilaisten hallituspohdintojen kanssa. Keskusta ilmoitti heti vaalien jälkeen ja hallitustunnustelija Kataisen kysymyksiin eilen maanantaina vastatessaan, että ”eduskuntavaalin tuloksen perusteella Keskustan eduskuntaryhmällä ei ole edellytyksiä osallistua kokoomusjohtoisen enemmistöhallituksen muodostamista koskeviin neuvotteluihin.”

Näinhän se on. Keskusta hävisi vaalit ja nyt on muiden vuoro ottaa hallitusvastuu kantaakseen. Helppoa ei tule hallitustunnustelija Kataisella ja muilla neuvottelijoilla olemaan. Ainakin Eurooppa- ja veropolitiikassa puolueiden erot ovat selkeät ja niiden yhteensovittaminen vaatii melkoista luovimista. Kompromisseja ja takinkääntöjä on odotettavissa. Mahdollista on myös pattitilanne ja se, että Katainen ei saisi hallitusta muodostettua. Tämän jälkeen hallitustunnustelijan vuoro siirtyisi Urpilaiselle. Katotaan, katotaan. Tulevien hallituspuolueiden edustajien kannanottoja ennen ja jälkeen vaalien on hyvä verrata keskenään. Puolueilla oli niin paljon kynnyskysymyksiä ennen vaaleja, että ne vaikuttavat varmasti hallitusneuvotteluihin.

Vaalien viesti keskustaa kohtaan oli selvä: puolue tarvitsee aatteen kirkastamista ja viestin selkeyttämistä. Toivottavasti puolueen sisällä käydään analyyttistä keskustelua puolueen linjasta. Kehotan kaikkia asiasta innostuneita osallistumaan linjakeskusteluun. Meillä jokaisella on käsityksemme millainen keskustan pitäisi olla ja siksi kehotan nyt aktiivisuuteen.

Jottei kirjoitus menisi aivan politikoinniksi, muutama sananen yleisesti. Kevät on tullut nopeaan tahtiin, muuttolinnut palanneet ja lumet sulaneet ennätysvauhdilla. Veneilijät kunnostavat veneitänsä ja mökkeilijät tarkistavat mökkejänsä kesäkuntoon. Itse odotan hyvin harjoittelemattomana, mutta innostuneena suunnistuskautta. Oikein mukavia kevätpäiviä kaikille!

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös