Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

29.06.2016

Jokaiseen maakuntaan vähintään yksi käräjäoikeus. Julkaistu Etelä-Saimaassa 8.2.2016, Kymen Sanomissa 8.2.2016 ja Kouvolan Sanomissa 11.2.2016.


Käräjäoikeusuudistus on ollut pitkään vireillä. Edellisen hallituskauden loppupuolella valmistuneessa työryhmämietinnössä linjattiin käräjäoikeuksien määräksi 14–17. Se on liian vähän.

Välimatkojen pidentyessä kulut voisivat itse asiassa kasvaa.

Jokaisessa maakunnassa pitää olla vähintään yksi oma käräjäoikeus, tarvittaessa useampikin. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa tulee olla omat käräjäoikeudet.

Käräjäoikeuksien määrää on jo vähennetty merkittävästi aiempina vuosina. Tätä kautta ei välttämättä saada niitä säästöjä, joita kuvitellaan yhdistämisillä saavutettavan.

Käräjäoikeuksien karsinta vähentänee myös istuntopaikkojen määrää, mikä lisäisi kansalaisten välimatkoja käräjäoikeuden istuntoihin. Välimatkojen pidentyessä kulut voisivat itse asiassa kasvaa päiväraha- ja matkustuskorvausten sekä esimerkiksi erilaisten majoituskulujen kautta.

On tärkeää, että paikallistuntemus oikeustapausten suhteen säilyy ja käräjäoikeuksia sekä istuntopaikkoja on riittävä määrä. Oikeudenkäytön pitää olla kohtuullisen matkan päässä ihmisistä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös