Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

29.06.2016

Normien purkaminen etenee. Julkaistu Kouvolan Sanomissa 7.3.2016 ja Länsi Saimaan Sanomissa 8.3.2016.


Kansanedustaja Anneli Kiljunen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan, että normien purku olisi palvelujen leikkauksia. Näin ei ole. Hallitus tavoittelee normien purulla säädösten sujuvoittamista eri hallinnonaloilla. Toive tähän työhön on lähtenyt suoraan kansalaispalautteesta.

Norminpurkutyössä on keskeistä kansalaisten arjen ja yritysten toiminnan helpottaminen sekä kilpailukyvyn parantaminen. Tähän pyritään muun muassa viranomaistyötä tehostamalla ja hallinnollista taakkaa keventämällä. Säädöksiä sujuvoittamalla edistetään myös digitalisaatiota. Nämä kaikki ovat hyviä tavoitteita.

Edellisen hallituksen, jossa siis SDP:kin oli mukana, piti karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Työ jäi alkutekijöihinsä ja nyt joudutaan tekemään edellisen hallituskauden rästihommia. Sipilän hallitus on muuttanut suhtautumista kuntien tehtäviin siten, että entistä suurempi osa tehtävistä ja palvelutasosta on kuntien itsensä päätettävissä. Hallitus myös tarkastelee julkista taloutta valtion ja kuntien kokonaisuutena.

Vaikeassa taloustilanteessa kunnille ei määrätä lisää tehtäviä, sen sijaan niille annetaan valinnanvapautta ja päätösvaltaa lisää. Kunnissa on siis paljon valtaa myös vammais- ja vanhuspalvelujen tason ja järjestämisen suhteen.

Normien purkaminen on lähtenyt hyvin käyntiin ja esimerkiksi rakentamisessa ja kaavoituksessa on tehty ja tehdään helpotuksia, jotka joustavoittavat rakentamista ja toivon mukaan myös tekevät rakentamisesta nykyistä edullisempaa. Ihmisten arkea ja yrittämistä turhaan vaikeuttavien normien purkaminen on hyvä asia. Purettavaa on vielä monella sektorilla.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
Keskustan rakentamisen normienpurkuryhmän puheenjohtaja

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös