Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

22.06.2011

Suomenmaa 21.6.2011, Kolmossivu: Koko Suomi asuttuna


Suomeen ollaan vihdoin saamassa uusi hallitus. Jo on aikakin, sillä ovathan hallitusneuvottelut kestäneet jo puolitoista kuukautta. Uusi hallitus on kompromissien hallitus. Ainakin siltä näyttää, kun vertailee kuuden hallituspuolueen vaalilupauksia ja hallitusohjelmaa keskenään. Puolueiden hallitukseen menointo oli niin suuri, että siinä saivat vaaliohjelmat unohtua. Kasassa on kokoomusjohtoinen vasemmistohallitus.

Uuden hallituksen keskeisenä tavoitteena kuntakoossa ja palvelujen tarjonnassa ovat suuruuden ja keskittämisen ihannointi. Kuntien taloustilanne vaikeutuu ja kunnille tulevat vuodet ovat vaikeita. Uusi hallitus ei suoraan velvoita kuntia pakkoliitoksiin, mutta päätöksillään vahvasti ohjaa niihin. Uusi hallitus tulee tekemään isoja muutoksia kuntarakenteeseen. Lähtökohtana ovat työssäkäyntialueet ja niiden pohjalta perustettavat kunnat. Pienet kunnat saavat kylmää kyytiä.
Maaseudun ja ruuhka-alueiden ulkopuolisten alueiden puolestapuhujat näyttävät olevan vähissä tulevassa hallituksessa. Miten käy maakuntien, kaupunkien ja kuntien nyt, kun keskusta on oppositiossa?

Tarvitsemme sekä kaupunkeja että maaseutua ilman tyhjänpäiväistä vastakkainasettelua. Kyllä koko Suomessa on voitava asua, kouluttautua, yrittää ja elää. Kaikkia suomalaisia ei pidä yrittää sulloa kehäkolmosen sisäpuolelle tai vain muutamaan suureen kaupunkiin. On tärkeää huolehtia koko Suomen eri alueiden yleisestä vetovoimaisuudesta. Se tarkoittaa sekä ihmisten, ympäristön, elinkeinoelämän että seudullisten erikoispiirteiden huomioonottamista. Kaupunkeja ja maaseutua ei saa tai kannata asettaa vastakkain. Ilman yhteistyötä kumpikaan ei menesty.

Jokin aika sitten valmistuneen Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan pitkään toitotettu myytti maaseutuasumisen huonosta ympäristöystävällisyydestä suhteessa kaupunkiasumiseen on murrettu. Kaupunkiasuminen voi olla jopa saastuttavampaa kuin maaseutuasuminen. Kaupunkilaiselämäntyyliin kuuluvat maaseutuasumista enemmän kuluttaminen, ostoksilla käynti, matkustaminen sekä uusiutumattomilla raaka-aineilla tuotettu energia. Vaikka maaseudulla ajetaan luonnollisista syistä yksityisautoilla kaupunkeja enemmän, vie maaseutu silti voiton ympäristöystävällisyydessä.

Johtopäätöksenä tuloksista ei voi olla se, että maaseutuasumista hankaloitetaan ympäristösyihin vedoten kaavasäännöksillä. Maakunnissa on paras tieto siitä, mitä alueelle tarvitaan sekä asumisen, palvelujen että muun elinkeinoelämän vahvistamiseksi. Uuden rakentaminen maakunnissa pitää tapahtua ihmislähtöisesti, tarpeiden mukaan. Sitä ei pidä kiihdyttää tai rajoittaa byrokraattisella ohjailulla ja sääntelyllä. Esimerkiksi maakuntakaavojen vahvistaminen tulisi tapahtua maakuntaliittojen päätöksillä eikä Helsinki-keskeisesti.

Maakuntien elinvoimaisuus on koko Suomen etu ja maakunnat ovat kuin Suomi pienoiskoossa. Elävä maaseutu pirteän kaupunkikeskuksen ympärillä on selkeä voimavara. Hyöty elinvoimaisuudesta on molemmansuuntaista eli elävä kaupunkikeskuskin antaa voimaa maaseudulle ja houkuttelee ihmisiä puoleensa. Erikokoisista lähikaupungeista tulee löytyä tärkeät jatkokoulutuspaikat ja erityispalvelut, joita maaseudulta ei löydy. Maaseudulta löytyy rauhaa ja puhdasta luontoa sekä elintärkeitä elinkeinoja maataloudesta ja muista ammateista.

Suomeen saadaan siis uusi hallitus ja keskusta toimii jatkossa oppositiossa. Millaista politiikkaa meidän keskustalaisten tulee jatkossa tehdä? Keskusta pystyy haastamaan hallituksen jämäkällä linjalla. Nyt meillä on hyvä ja tärkeä tilaisuus tehdä aitoa ja ihmisläheistä, jokaista ihmistä koskettavaa politiikkaa. Meidän tulee huomioida päätösten vaikutus tavallisen suomalaisen jokapäiväiseen elämään. Meidän tulee myös huomioida päätöksenteossa Suomen eri alueiden vahvuudet ja mahdollisuudet, sillä maamme ei ole samanlainen joka paikassa. Puhutaan asioista ihmisille ymmärrettävästi, kuunnellaan jäsenistöä ja tunnustetaan tosiasiat. Nyt keskustalla on mahdollisuus palata juurilleen ja olla aidosti ihmisen asialla meille tärkeitä asioita puolustaen. Tehdään se yhdessä!

Ari Torniainen
kansanedustaja

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös