Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

20.12.2016

Postiin on voitava luottaa. Julkaistu Elimäen Sanomissa 3.8.2016, Joutseno -lehdessä 4.8.2016, Etelä-Saimaassa ja Länsi-Saimaan Sanomissa 5.8.2016, Kymen Sanomissa 8.8.2016 sekä Parikkalan-Rautjärven Sanomissa 15.8.2016.

On hyvä, että postilain uudistuksen nyt julkaistussa toisessa osassa reagoidaan postinjakeluun ja Postin toimintaan. Postin kulkeminen ja tilanne ovat puhuttavat ja huolestuttavat kansalaisia paljon ja onkin syytä miettiä tarkkaan Postin velvoitteet ja mitä postinjakelun kanssa tehdään.

Kirjepostin määrä on vähentynyt kymmenen prosentin vuosivauhtia jo useita vuosia ja suunta on edelleen vähenevä. Tähän ei tule jatkossakaan parannusta, koska sähköinen liikenne korvaa jatkossa kirjepostia yhä enemmän.

Internetkauppa on lisääntynyt sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti voimakkaasti ja esimerkiksi tavaroiden sekä vaatteiden postikuljetukset ja -jakelu olisivat yksi mahdollisuus parantaa Postin kannattavuutta.

Sanomalehtien jakelu on tökkinyt pahasti. Joinakin päivinä lehdet tulevat illalla tai vasta seuraavana päivänä. Se on ehdottomasti liian myöhään, koska uutiset vanhenevat nykyään nopeasti internetuutisten myötä. Postiuudistuksen ensimmäinen vaihe keväällä mahdollisti jo lehtien jakamisen sanomalehtien oman jakelun kautta ja se voi olla yksi vaihtoehto jakelun nopeuttamiseksi.

Posti on peruspalvelu ja on tärkeää, että heikentyneeseen tilanteeseen reagoidaan. Sovittua postinjakelua on pakko parantaa ja esimerkiksi tilatut lehdet on tultava sovitusti, ajoissa. Kirjepostien kohdalla keskustellaan kolmipäiväisestä jakelusta ja se voi olla yksi mahdollisuus luotettavuuden parantamiseksi.

Postipalvelun luotettavuus ei voi enää heiketä ja Postin valtionomisteisena on parannettava toimintaansa. Kun uudistuksia tehdään, on ne tehtävä niin, että kansalaiset saavat tasavertaista palvelua koko maassa.

Ari Torniainen

kansanedustaja, Keskusta

liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös