Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

01.07.2011

Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaassa ja Kouvolan Sanomissa 23.6.2011: Kataisen hallitus nostaa autoilun hintaa

Uusi hallitus kurittaa autoilevia kansalaisia. Hallitusohjelmassa kuusi puoluetta sopi liikenteen polttonesteiden veronkorotuksista yhteensä 250 miljoonalla eurolla. Ajoneuvoveroa korotetaan 70 miljoonalla eurolla ja autovero nousee 30 miljoonalla eurolla. Yhteensä autoiluun kohdistuu noin 350 miljoonan euron veronkorotukset. Polttoaineiden hinnat ja autoilu yleensä tulevat siis kallistumaan rajusti hallituksen veroratkaisujen myötä. Veroratkaisujen häviäjinä ovat kuljetusalan ja huoltoasemien yrittäjät sekä haja-asutusalueiden asukkaat.

Hallituksen esitys tarkoittaa sitä, että jo ennestään ahtaalla olevat kuljetusalan yrittäjät joutuvat nostamaan hintojaan kilpailukykynsä säilyttääkseen. Erityisesti itärajan pinnassa vaarana on kuljetusten siirtyminen yhä enemmän venäläisille. Polttoaineita ostetaan veroratkaisun takia yhä enemmän itärajan takaa ja omat huoltoasemayrittäjämme kärsivät. Joukkoliikenne joutuu nostamaan hintojaan kasvaneiden kulujen kattamiseksi.

Haja-asutusalueille veroratkaisut tarkoittavat yhä kallistuvaa liikennettä ja palveluja sekä kohonneita joukkoliikenteen lipunhintoja. Maatalouteen ratkaisu tarkoittaa polttoaineiden huomattavaa hinnannousua ja muutenkin kulujen kasvua, sillä maatalouden energiaveron palautusta ollaan samaan aikaan leikkaamassa 20 miljoonalla eurolla.

Veronkorotus tulee käytännössä nostamaan liikkumisen lisäksi palveluiden ja tavaroiden hintoja.
Polttoaineveron korotus iskee suoraan alueiden elinkeinoelämään, sillä palveluiden luo meneminen kallistuu polttonesteiden hintojen nousun myötä ja polttoaineiden hinnannousu nostaa kuljetettavien tuotteiden hintoja.

Hallitusohjelman veronkorotukset ovat selkeästi asettamassa kaupunkien ja haja-asutusalueiden ihmisiä eriarvoiseen asiaan. Kärsijöinä ovat haja-asutusalueiden asukkaat, joille oma auto on välttämätön liikkumisväline. Vaaleissa puhuttiin myös tasaverokehityksen katkaisemisesta, mutta polttoaineveron korotus on lisäharppaus tasaveron suuntaan. Uusi hallitus lisää liikenteen veroratkaisuillaan eriarvoisuutta.


Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös