Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

01.07.2011

Hallitusohjelmasta

Hallitusohjelma on keskittämisen ja kymmenien kompromissien yhteenveto, josta löytyy ristiriitaisuuksia tekstiosan ja euromäärät sisältävän numero-osaliitteen välillä. Hallitus on unohtanut Suomen ulottuvan myös Kehä kolmosen ja vain muutaman suurimman kaupungin ulkopuolelle.

Hallitus kurittaa kuntia rajulla kädellä. Vuositasolla 631 miljoonan euron leikkaukset tuovat kunnille ja kuntapäättäjille tuskaisia ilmeitä palveluleikkauksia etsittäessä. Leikkaukset kohdistuvat suoraan peruspalvelujen tuottamiseen. Kunnat joutuvat nostamaan kunnallisverotustaan rajusti turvatakseen palvelunsa. Kuntia ajetaan pakkoliitoksiin säästöillä perustellen.

Liikenneministerin kädet ovat hallitusohjelmalla sidotut. Painotukset perusradanpitoon tarkoittavat perustieverkon huononemista ja maaseutujen asukkaille yhä huononevia asuinolosuhteita.

Hallitusohjelman mukaan hallitus varmistaa Suomen hyvät liikenneyhteydet Venäjän suuntaan. Hallituksen mukaan tärkeitä ovat suuria liikennemääriä palvelevat, maakunnallista merkitystä omaavat hankkeet. Valtatie 6 välillä Taavetti-Lappeenranta ja kaksoisraide välillä Luumäki-Imatra täyttävät kaikki kriteerit ja siksi niiden tulee olla liikennepoliittisen selonteon eräinä kärkihankkeina. Hallitusohjelmasta niitä ei löydy.

Rakentaminen ja asuminen tulevat kallistumaan Kataisen hallituksen aikana. Polttoaineverotuksen korotus kohottaa kuljetusten ja tavaroiden hintoja. Pakkaus- ja maa-ainesverojen mahdollinen käyttöönotto korottaa rakentamisen hintoja. Asuntovelan korkovähennyksen pienentäminen vaikuttaa asumisen hintaan nostavasti.

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös