Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

28.06.2017

Etelä-Karjala edelläkävijänä. Julkaistu mm. Uutisvuoksessa 10.4.2017 ja Etelä-Saimaassa 14.4.2017.


Sote- ja maakuntauudistus tulee vuoden 2019 alussa. Viime aikojen keskusteluissa, eduskunnassakin, pääpaino on keskittynyt paljon hallintomalleihin ja –rakenteisiin.

Tärkeintä kuitenkin on, että kansalaiset pääsevät lääkäriin mahdollisimman nopeasti, saavat hyvää hoitoa ja sosiaalipalveluja tasavertaisesti ja että hoito- ja palveluketjut ovat saumattomia koko Suomessa. Tämä on myös uudistuksen tavoite.

Välikysymyskeskustelussa eduskunnassa 4.4. hallitus kertoi, että paljon keskusteluttanutta valinnanvapautta vaiheistetaan, jotta eri valmisteluvaiheessa olevat maakunnat saadaan mukaan.

Hallitus kannustaa maakuntia toimimaan mahdollistamalla pilotoinnin jo vuonna 2018 sellaisille maakunnille, jotka ovat siihen valmiita. Etelä-Karjalassa on lähes kaikkien eduskuntapuolueiden esimerkkinä käyttämä EKSOTE, meidän tuleekin pikaisesti ilmoittautua ja valmistautua edelläkävijäksi tässäkin asiassa. Näin voimme parhaiten vaikuttaa siihen, miten maakunnassamme jatkossa toimitaan. Valtion tarjotessa vielä kannustinrahoitusta ja joustavuutta aikatauluun kannattaa EKSOTEN ja Etelä-Karjalan lähteä mukaan pilotointiin.

Viime aikoina on keskusteltu neuvoloiden tulevaisuudesta. Maakunnat voivat itse päättää neuvoloiden pitämisen julkisena, omana toimintana. Hallituksen mukaan laki ei tule pakottamaan maakuntia siirtämään neuvoloita valinnanvapauden piiriin, vaikka sellaista on arvailtu. Neuvolaa ei kannata viedä valinnanvapauden piiriin, koska neuvolan ympärille voidaan perustaa monen ammattilaisen tiivis yhteisö, perhekeskus. Siten voidaan tehdä pitkäjänteistä työtä kaikkien perheiden hyväksi. Neuvolatoiminta on hyvinvointivaltion kultaa, joka on vuosien saatossa kehittynyt paljon. Etelä-Karjalassakin neuvolat tulee pitää julkisena, omana toimintana.

Etelä-Karjalassa olemme sote- ja maakuntauudistusta ajatellen monessa asiassa edelläkävijä ja me itse voimme parhaiten jatkossakin vaikuttaa omiin toimintoihimme toimimalla suunnannäyttäjinä. Nyt ei kannata jäädä odottamaan tai vastustamaan vaan toimitaan ripeästi.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös