Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

28.06.2017

Postilain uudistamisella turvataan palvelua. Julkaistu mm. Lappeenrannan Uutisissa 27.5.2017 ja Etelä-Saimaassa 28.5.2017.


Postijakelussa on ollut ongelmia ja asia on keskusteluttanut paljon ihmisiä, aiheesta. Uudistus on välttämätön, jotta koko maassa saadaan turvattua postipalvelut ja pyritään lopettamaan postijakelun ongelmat.

Postilain uudistuksen tarkoitus on vastata postin rakennemuutoksen haasteisiin uudistamalla postisääntelyä vastaamaan paremmin nykyisiä asiakastarpeita ja turvaamalla postipalveluiden saatavuus koko Suomessa.

Tavoitteena on ollut säilyttää jakelu viisipäiväisenä koko maassa. Nyt palvelu turvataan. Yhtenä lakimuutoksen pontimena on myös sanomalehtien jakelun pitäminen aikaisessa jakelussa ja nyt siihen annetaan paremmat puitteet lainsäädännön puolesta.

Postin jakelupalvelujen turvaamisessa voidaan hyödyntää myös hiljattain hyväksyttyä lakia liikenteen palveluista, joka mahdollistaa uudenlaisia yrittäjäpohjaisia kuljetuspalveluja sekä yhdistelmäkuljetuksia myös postijakelussa.

Postilain uudistus koskee postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja sekä niiden kulkunopeutta eli yleispalveluvelvoitetta. Laissa määrätään niiden jakamisen minimitasosta. Uudistus ei vaikuta esimerkiksi viranomaiskirjeiden, yritysten lähettämien kirjeiden tai postipakettien kulkunopeuteen.

On ymmärrettävää, että postijakelijoiden keskuudessa on huoli työpaikkojensa puolesta. Ihmisten muuttuneeseen kulutuskäyttäytymisen on syytä reagoida myös lainsäädännössä, koska sähköposti, sosiaalinen media ja muut digitaaliset viestintävälineet ovat korvanneet perinteiset kirjeet ja postikortit. Jaettavan postin määrä ja Posti Oy:n tulot ovat romahtaneet. Lisäksi EU on avannut postimarkkinat kilpailulle jo 10 vuotta sitten. Varsinkin postipakettien jakelua harjoittaa jo nyt useampia jakeluyrityksiä.

Postilain uudistus antaa Posti Oy:lle myös joustavuutta vastata postimarkkinoilla nopeasti muuttuneisiin olosuhteisiin. Se parantaa sen edellytyksiä toimia kilpailluilla postijakelumarkkinoilla.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös