Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

06.02.2018

Satovahinkoihin löydettävä apua. Julkaistu Etelä-Saimaassa 13.10.2017.

Kolea ja sateinen sää on aiheuttanut isoja ongelmia viljelijöille tänä kesänä. Osa sadosta jää korjaamatta litimärkien peltojen takia, vilja ei ole myöskään kaikkialla valmistunut tai sitten se on jo alkanut itää. Osalla tiloista puimaan ei päästy käytännössä ollenkaan. Surkean sään johdosta myös kuivauslaskut ovat olleet ennätystasolla tänä vuonna.

Nyt esimerkiksi monet eläintenkasvattajat ja maitotilalliset joutuvat tulevana talvena turvautumaan osto- ja tuontiviljaan, mikä nostaa viljelijöiden kustannuksia. Osalla viljan- ja erikoiskasvien viljelijöistä ei viljelystä tule tuloa ollenkaan.

Koska kesä on ollut poikkeuksellinen viljelijöiden kannalta, tarvitaan myös poikkeustoimia viljelijöiden tukemiseksi. Erilaisiin viljelyyn liittyviin aikatauluihin, kuten syysilmoituksiin, on saatava joustoa. Satovakuutusten verohelpotuksia on otettava käyttöön, jotta vakuutuksen ottaminen olisi nykyistä järkevämpää. EU-kriisirahaa on pyrittävä saamaan myös tänne Suomeen.

Vaikka EU ei ole apua luvannutkaan, kannustan hallitusta, EU-parlamentaarikkojamme ja virkamiehiämme kaikin tavoin neuvottelemaan ja jatkamaan yhteistyötä EU:n kanssa sekä pitämään suomalaisten viljelijöiden puolta, jotta sadekesän aiheuttamiin vahinkoihin saadaan apua tänne pohjoiseen. Myös kansallisia ratkaisuja on haettava.

Sään ääri-ilmiöt ovat tätä päivää täällä Suomessakin ja siksi on vähintään kohtuullista, että myös suomalaiset viljelijämme saavat kriisiapua hädän hetkellä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös