Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

23.09.2011

Hallitus ei luo uutta työtä ja yrittäjyyttä. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat, viikko 38/ 2011.

Kataisen hallituksen talousarvioesitys ei paranna työllisyyttä. Se ei myöskään vähennä köyhyyttä, koska se toisella kädellä antaessaan samalla ottaa toisella kädellä. Kansalaisia kuritetaan lukuisilla veronkorotuksilla. Hallituksen talousarvioesitys ei luo kasvua, sillä ehdotetut toimet eivät riitä työllisyyden merkittävään parantamiseen, saati budjettivajeen kiinnikuromiseen. Valtiontalouden tasapainotus jää hamaan tulevaisuuteen ja velkaa otetaan ensi vuonna 7 miljardia euroa. Se on reilu seitsemäsosa valtion menoista ja aivan liikaa.

Hallitus laskee yhteisöveroa yhdellä prosenttiyksiköllä. Leikkauksia löytyy esimerkiksi kotitalousvähennysten puolelta. Kotitalousvähennyksen kautta on sekä työllistynyt että työllistetty tuhansia ihmisiä. Kotitalousvähennyksen laskemisen myötä on selkeästi olemassa vaarana, että harmaa talous lisääntyy ja verotuotot pienevät. Harmaan talouden kitkemisessä on asetettu 300 miljoonan euron vähennystavoitteet mutta määrärahoja valvonnan lisäämiseen on osoitettu ainoastaan 20 miljoonaa euroa. Ennen vaaleja hallituspuolueet puhuivat miljardiluokan säästöistä harmaata taloutta karsittaessa.

Pienet ja keskisuuret yritykset sekä teollisuuden, rakentamisen että palvelujen puolelta näkevät omat suhdannenäkymänsä heikkoina. Tilanne on huonontunut viimeisen vuoden aikana selvästi. Suhdanneodotukset ennustavat usein kohtuullisesti yritysten tulevaisuudennäkymiä ja lisätyövoiman palkkaushaluja. Hallituksen toimilla pk-yritysten työllistämistä ei paranneta, vaan pienyritykset jätetään oman onnensa nojaan.

Vuorotteluvapaa on työllistänyt tuhansia nuoria ja vastavalmistuneita. Nyt tätä mahdollisuutta ollaan leikkaamassa vaarantaen samalla nuorten tulevaisuus ja perheiden jaksaminen.

Hallituksen tilaa kuvaa mainiosti pääministeri Kataisen puheet budjetin tiedotustilaisuudessa. Pääministerin mukaan hallitus ei pysty ennustamaan talouden tilaa edes kahden, kolmen viikon päähän. Talousarvioesityksessä ei varauduta mahdollisiin huonompiin aikoihin.

Metsäteollisuuden ja muiden alojen irtisanomissuunnitelmien takia ihmiset menettävät työpaikkojaan. Hallituksen tehtävänä on luoda mahdollisuuksia korvaavien työpaikkojen syntymiselle. Työllisyys on ihmisen tärkeimpiä perusturvallisuutta luovia asioita ja Kataisen hallitus ei tätä tarvetta tunnista. Uutta työtä ja yrittäjyyttä ei hallituksen toimilla synny.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Kesk.

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös