Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

06.02.2018

Rakennukset terveiksi. Kolumni Lappeenrannan Uutiset ja Imatralainen 13.12.2017.


Marraskuussa eduskunnassa annettiin pääministerin ilmoitus Terveet tilat 2028-toimenpideohjelmasta. Sen tavoitteena on saada julkisten rakennusten sisäilmaongelmat kuriin kymmenen vuoden aikana. Edessä on iso hanke.

Etelä-Karjalassakin on aivan liikaa sisäilmaongelmaisia rakennuksia. Tarkkoja lukuja ei ole, eräiden arvioiden mukaan Suomessa noin 700 000 ihmistä altistuu päivittäin sisäilman epäpuhtauksille. Ihmisten, jotka kärsivät sisäilmaongelmista, tulee saada apua ja päästä hoitoon oikea-aikaisesti.

Julkiset rakennukset ovat yhteistä omaisuuttamme ja niistä on pidettävä huolta. Kenenkään ei pidä asua, opiskella tai työskennellä homeisissa tiloissa, siksi käytössä onkin erilaisia väistötiloja.

Rakennusten home- ja kosteusongelmat ovat jo vuosia olleet esillä, niistä on puhuttu ja korjauksiakin tehty. Ongelmat eivät ole yksiselitteisiä vaan usein monen asian summa. Niiden ratkaisemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä sekä ajantasaiseen tietoon perustuva toimiva malli rakentamiseen ja rakennusten ylläpitoon.

Mitä sitten tehdä? Suunnitellaan ja rakennetaan Suomen olosuhteisiin soveltuvia rakennuksia. Tehdään mieluummin harjakattoisia kuin niin sanottuja tasakattorakennuksia. Tehdään kunnon räystäät. Salaojitetaan oikein. Varataan rakentamiseen riittävästi työaikaa, että betoni ja tasoitteet ehtivät kuivua.

Työmaan kosteudenhallintaan on panostettava esimerkiksi sadesuojauksen, materiaalien varastoinnin ja työmenetelmien osalta. Varataan kunnossapitomäärärahoja vuosikorjauksiin. Huolletaan ja kunnostetaan rakennuksia ajallaan. Laaditaan rakennuksille ja materiaaleille oikeat hoito-ohjeet ja huolehditaan niin sanotun yläpölyn poistosta, ei ainoastaan lattioilta. Pidetään talotekniikka kunnossa. Kunnissa tulee olla monialaiset sisäilmaryhmät jotka pystyvät reagoimaan ongelmiin nopeasti.

Terveet tilat 2028 -ohjelman toimenpiteistä päätetään ensi vuoden puolella. Hyvä, että ryhdytään puheista tekoihin ja työtä kyllä riittää.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
ympäristövaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös