Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

19.12.2018

Tukea maatalouden kriiseihin. Julkaistu mm. Suomenmaassa 15.8.2018, Etelä-Saimaassa 16.8.2018, Lappeenrannan Uutisissa 20.8.2018 ja Pieksämäen Lehdessä 21.8.2018.

Maatalouteen tulee toinen katovuosi peräjälkeen ja tähän on saatava kriisitukea valtion talousarviosta. Tulevaisuutta varten Euroopan unionin sisälle on luotava kriisirahasto, josta saadaan tukea hädän hetkellä.

Kadon lisäksi tilojen kannattavuus on heikentynyt niin, että keskimäärin tuotanto on tappiollista niin viljanviljelyssä, lypsykarjataloudessa, lihantuotannossa, siipikarjataloudessa kuin kasvihuoneviljelyssäkin. Tuotannossa on kannattavia tiloja mutta silti maataloudessa eletään tällä hetkellä erittäin huonoja aikoja.

Maitotiloja rasittavat edelleen Venäjä-pakotteista johtuvat vastapakotteet ja niistä johtuvat ongelmat. Maidon tuottajahinta on alentunut alentumistaan samaan aikaan, kun lannoitteiden ja energian hinnat ovat nousseet. Tänä vuonna tilojen rehutilanne näyttää kuivuuden vuoksi jäävän niin huonoksi, että joillakin tiloilla eläimiä joudutaan teurastamaan ruokapulan takia. Myös kasvinviljely kärsii kuivuudesta monilla paikkakunnilla ja lihatilojen kannattavuus on kiikun kaakun.

Vuoteen 2025 mennessä tuhansien tilojen arvellaan lopettavan niin maidon- kuin lihantuotannossa sekä kasvinviljelyssä. Maatalouskaupan rakenteesta johtuen viljelijälle jää liian pieni osuus lopputuotteen hinnasta, vaikka suurin riski ja työ tulevat viljelijän kontolle. Tähän on saatava muutos: tuottajalle kuuluu nykyistä isompi osuus tuotteen hinnasta.

Tehtyjen kyselyjen mukaan monet maatalousyrittäjät potevat syvää uupumusta, masennusta ja ahdistusta. Apua tarvitaan monin tavoin.

Perustienpidon rahoituksen on oltava riittävällä tasolla, jotta eläminen ja yrittäminen onnistuvat koko maassa. Monet tiet ovat huonossa kunnossa.

Maataloutta on tuettava budjetin kautta, jotta säilytämme kotimaisen ruoantuotannon. Omavarainen ruoantuotanto pitää säilyttää kriisien varalle, joita erityisesti ilmastonmuutos näyttäisi aiheuttavan yhä useammin. Toivon, että maatalouden pelastamisen ja tuen suhteen löydetään yhteinen tahto sekä hallituksessa että oppositiossa. Ruoantuotanto on yhteinen asiamme.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös