16
Etusivu
Henkilötietoja
Arvoni
Kalenteri
Galleria
Blogit
Ota yhteyttä
Ari Facebookissa
Keskusta
 

Takaisin edelliselle sivulle

23.12.2020

Lupakorttikäytäntöjä pitää helpottaa. Julkaistu Suomenmaa ja Itä-Savo 6.2.2020, Etelä-Saimaa 12.2.2020.


Monet yrittäjät ovat olleet aiheellisesti harmissaan lupakorttikäytäntöjen monimutkaisuudesta. Usealla alalla käytännöt ovat hankalia ja esimerkiksi rakennusalalla lupia erilaisiin töihin tarvitaan erityisen paljon. Lupakorttikäytäntöjen hankaluus rasittaa paljon yrittäjiä mutta myös työntekijöitä. Tähän pitää saada parannusta.

Viime hallituskaudella pyrittiin parantamaan lupiin liittyvää byrokratiaa, asioita selvitettiin ministeriöissä ja muiden tahojen kesken, myös normeja helpotettiin. Työtä pitää jatkaa. Lakisääteisiä lupakortteja ei ole kovinkaan monia: yleensä eri alat toimivat itsenäisesti eli sääntelyä pitää miettiä erityisesti alojen sisällä.

Monet luvat ovat tarpeellisia mutta tarvitaan toimia lupien yksinkertaistamiseksi ja joustavoittamiseksi. Yksi tapa on lisätä sähköisten opetusmateriaalien ja kokeiden määrää. Lupien uusimistahtia pitää myös miettiä.

Lupakortit maksavat yrityksille ja työntekijöille joidenkin arvioiden mukaan yhteensä satoja miljoonia euroja. On selvää, että lupaprosessien monimutkaisuus tekee monessa kohtaa yrittämisestä ja työllistymisestä vaikeaa ja sitä kautta vaikuttaa suoraan myös työllisyyteen. Lupakäytäntöjä pitää yksinkertaistaa, lupia yhdistää, uusimistarvetta harkita ja turhia lupia karsia.

Lupakorttikäytäntöjen helpottamisen, työllistymisen esteiden vähentämisen ja normien purun pitää olla myös nykyhallituksen tavoitteena.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen

Kuva
alapalkki

Kaakon Nettipalvelu Oy
Layout: Huhtikuu