16
Etusivu
Henkilötietoja
Arvoni
Kalenteri
Galleria
Blogit
Ota yhteyttä
Ari Facebookissa
Keskusta
 

Takaisin edelliselle sivulle

23.12.2020

Polttoaineiden hinnankorotuksista. Julkaistu Etelä-Saimaa 8.8.2020, Verkkouutiset 9.8.2020, Uutisvuoksi 9.8.2020, Kouvolan Sanomat 9.8.2020, Itä-Savo 10.8.2020, Pieksämäen Lehti 15.8.2020.

En ole iloinen mistään verojen korotuksista, en polttoaineverojenkaan nostosta. Polttonesteiden verotusta korotettiin kuluttajahintojen ennustetun nousun mukaisesti, korotus on niin sanottu indeksikorotus. Tämä vaalikauden kertakorotus on kuluttajahintojen nousun tasolla, ilman suhteellista nousua.

Käytännössä jokaisella hallituskaudella on korotettu polttoaineveroja ja nykyisen populistiopposition puolueet ovat olleet mukana toteuttamassa näitä korotuksia. Näin oli viime vaalikaudellakin mutta sitä oppositiopuolueet eivät tietenkään muista tässä vaiheessa.

On myös huomattava, että erityisesti kokoomus on ajanut verotuksen suuntaamista välilliseen verotukseen tulo-, varallisuus- tai esimerkiksi pääomatuloverotuksen sijaan.

Öljyn maailmanmarkkinahinnalla on iso vaikutus polttoaineiden hintoihin. Raakaöljyn maksoi tammikuussa noin 68 dollaria tynnyri, huhtikuun lopussa hinta painui alle 14 dollarin ja nyt se maksaa noin 44 dollaria. Öljy-yhtiöilläkin on siis päätäntävaltaa hintakehitykseen eli korotuksen tai alennuksen nopeuteen sekä tasoon. Sekin kannattaa muistaa bensa-asemalla tankatessa.

Polttoaineiden verotukseen pohjautuva liikenneverotusjärjestelmä ei ole paras mahdollinen koko maata ajatellen eikä etenkään harvaan asutuilla alueilla.

Liikenteen verotusta pitäisi miettiä siten, että niillä alueilla, joissa oman auton käyttö on välttämätöntä ja kuljetuskustannukset suuret, liikenteen verotus olisi matalampaa. Samoin se olisi matalampaa niillä alueilla, joissa teiden korjauksiin ja uusiin hankkeisiin käytetyt rahat ovat pienempiä. Mutta ovatko muut puolueet suostuvaisia tällaisiin verotusjärjestelmän oikeudenmukaisuutta lisääviin muutoksiin? Keskustalle tämä kyllä sopii.
Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva
alapalkki

Kaakon Nettipalvelu Oy
Layout: Huhtikuu