Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

04.09.2012

Hallituksen kuntauudistus kaadettava alkemetreillä. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 18.1.2012 ja Kouvolan Sanomat 23.1.2012

Kataisen hallituksen salassa pidetty kuntauudistuskartta vuoti julki ansiokkaasti uusimmassa Suomen Kuvalehdessä. Uudistussuunnitelmat piti julkaista jo vuoden alussa, mutta omienkin vastustuksen vuoksi kokoomuksen kuntaministeri Henna Virkkunen yritti siivota uudistuksen pois Niinistön presidentinvaaleja häiritsemästä. Budjettimuutokset siirrettiin jo keväämmälle.

Kuntauudistuksessa siirryttäisiin nykyisestä 336 kunnasta hallituksen pakkoliitosvyöryn kautta noin 70 kuntaan. Uudistus olisi kaikkien aikojen suurin kuntarakenteessa ja romuttaisi täysin lähipalvelut ja -demokratian. Hallitus lähtee uudistukseensa kuntarakenne edellä, vaikka uudistuksessa pitäisi nimenomaan olla kiinnostunut lähipalveluista. Päiväkodit, koulut, terveyskeskukset, vanhusten ja vammaisten palvelut tulisivat hallituksen suunnitelmien myötä keskittymään rajusti kuntien keskuksiin.

Etelä-Karjalassa uudistuksen myötä jäisi jäljelle vain yksi kunta. Leimallisesti eteläkarjalainen kunta Parikkala siirtyisi uudistuksen myötä Suur-Savonlinnaan, vaikka sillä on jo toimiva yhteistyö Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kanssa. Kunta myös haluaa pysyä Etelä-Karjalan maakunnassa. Suomenniemikin on hallituksen suunnitelmissa siirtymässä Etelä-Savoon Suur-Mikkeliin.

Kymessä Iitti ja Kouvola liitettäisiin yhteen, vaikka Iitti on päätöksiensä mukaan suuntautumassa Päijät-Hämeeseen ja Lahteen. Etelä-Kymenlaakson kunnista muodostettaisiin Suur-Kotka, jota ei Haminassa ja lähikunnissa helposti hyväksytä.

Keskusta ei tule missään nimessä hyväksymään kokoomusvetoista kuntauudistusta pakkoliitoksineen hallituksen suunnitelmien mukaan, vaan pyrkii kaatamaan sen jo alkumetreillä. Kyseessä ovat ihmisten palvelut, joita erityisesti kokoomuksen keskittämisvimmassa yritetään viedä keskuksiin ihmisistä välittämättä. Soraääniä uudistusta vastaan on kuulunut kaiken matkaa, mutta kuntaministeri Virkkunen on sulkenut korvansa kuntalaisten ja kuntapäättäjien vastustukselta. Kuntauudistusta pitää jatkaa Paras-hankkeen pohjalta, lähipalvelut säilyttäen.

Onko hallitukselta sähköt poikki vai miksi se ajaa jääräpäisesti demokratian vastaista kuntauudistustaan?

Ari Torniainen
Keskusta
kansanedustaja

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös