Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

04.09.2012

Vaalipiiriuudistus on epäoikeudenmukainen. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 9.3.2012, Kouvolan Sanomat 9.3.2012, Uutisvuoksi 9.3.2012 ja Länsi-Saimaan Sanomat 13.3.2012

Vaalipiiriuudistus on epäoikeudenmukainen

Kataisen hallituksen taktiikkana on tehdä isoja uudistuksia oppositiota kuulematta ja vaalipiiriuudistus on uusi esimerkki tästä. Vaalipiiriuudistus kertoo myös suuruuden ihannoinnista; maan suurin vaalipiiri Uusimaa jätettiin kokonaan uudistusten ulkopuolelle. Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirien yhdistäminen tulee tarkoittamaan sitä, että välimatkat vaalipiirin sisällä kasvavat paljon.

Vaalipiiriuudistus aiheuttaa äänestäjille vaikeuksia siinä, että he eivät tunne ehdokkaitaan. Vaarana on se, että valituksi tulee jatkossa ainoastaan todella tunnettuja henkilöitä maakunnallisesti eli jonkinlaisia aluejulkkiksia. Pienistä kunnista on yhä vaikeampi päästä läpi eduskuntaan.

Harmittavaa uudistuksessa on se, ettei uudistuksen valmisteluun kysytty kaikkia eduskuntapuolueita mukaan, vaan historiallinen päätös tehdään ainoastaan hallituspuolueiden puheenjohtajien voimin. Tämä on kyllä lain mukaan mahdollista, mutta tasapuolista ja hyvän tavan mukaista se ei ole. Viime kaudella keskusta oli suurin puolue ja uudistusta valmisteltiin isossa, kaikkien puolueiden yhteisessä elimessä. Nyt hallitus jyrää päätöksiä enemmistöllään.

Vihreille suunniteltu päätös vaalipiiriuudistuksesta tuntuu olevan kevään tärkein kysymys sovittaessa hallituksen säästö- ja verolinjauksista. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan, suora lainaus YLEn uutisoinnista: "vaalipiirikiistan ratkaisemisessa on kyse hallituspuolueiden välisestä luottamuksesta. Ratkaisu vaalipiirikiistaan on löydyttävä ennen hallituksen vaikeita talousratkaisuja." Vihreitä kynnyskysymyksiä eivät siis ole esimerkiksi uraanikaivosluvat, ydinvoimapäätökset tai uusiutuvan energian tuet, saati kotihoidontuki.

Vaalipiirijakouudistus olisi voitu toteuttaa myös siten, että Uusimaa olisi jaettu kahtia, koko maassa olisi voitu jakaa tasoituspaikkoja tai uudistus olisi tehty muuten yhdessä sopien. Nyt järjestelmä on hallituksen pienessä piirissä sopima ja alueellisesti epäoikeudenmukainen. Sen vuoksi on käsittämätöntä, että uudistus tehdään ainoastaan Itä- ja Kaakkois-Suomea koskien.

Hallituksella on sellainen vauhti päällä, että uudistuksia tehdään jatkuvalla syötöllä. Päätösten syvempiä vaikutuksia ei mietitä tai järkeä päätöksiä tehtäessä usein käytetä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös