Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

04.09.2012

Kilometrikorvausten leikkaaminen peruttava. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa ja Kymen Sanomat 10.5.2012, Joutseno 16.5.2012, Länsi-Saimaan Sanomat 16.5.2012 sekä Kouvolan Sanomat 22.5.2012


Kataisen hallitus suunnittelee kilometrikorvausten ankaraa leikkaamista. Kilometrikorvauksia leikattaisiin 15 000 kilometriä vuodessa ylittäviltä ajomääriltä. Leikkauksella hallitus tavoittelee 70 miljoonan euron säästöjä. Hallituksen mukaan kilometrikorvaukset ylittävät nykyisellään selvästi kulut. Tätä sopii epäillä.

Kilometrikorvauksessa on kyse korvauksesta, jonka työnantaja voi verottomana maksaa työntekijälle oman auton käytöstä työhön liittyvissä matkoissa. Leikkaus ei koske kodin ja työpaikan välisten matkojen korvaamista. Eniten uudistuksesta on haittaa esimerkiksi myynnin ammattilaisille, rakentajille ja erilaisille keikkatyöläisille. Uudistuksen myötä työnantajan kustannuksia käytännössä siirtyy työntekijöille, sillä monessa työpaikassa edellytetään oman auton käyttöä työtehtävissä.

Moni tarvitsee työssään autoa ja ei voi mitenkään ajatella, ettei auton käyttöä työnhankkimiskuluna hyväksyttäisi. Joillakin tuo 15 000 kilometriä ylittyy helposti eikä heitä saa rangaista autonsa välttämättömästä käytöstä. Verovähennyksen leikkaaminen vaikuttaisi erityisesti haja-asutusalueilla, joissa on pakko käyttää omaa autoa ja joissa välimatkat ovat pitkiä. Usein verovähennyksen käyttäjillä on paljon kuljetettavaa mukanaan, joten auto on senkin vuoksi välttämätön.

Kilometrikorvauksia tarvitaan erilaisten palvelujen kuljettamiseen esimerkiksi kotonaan asuville vanhuksille ja vammaisille. Kilometrikorvausten leikkaaminen voi siis hankaloittaa palvelualojen kehittymistä sekä nostaa palvelujen hintaa.

Toivottavasti hallitus ottaa lusikan kauniiseen käteensä ja peruu kilometrikorvausten leikkaussuunnitelmansa työntekoa ja yrittämistä turhaan hankaloittavana esityksenä.


Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös