Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

28.02.2023

Vastaus sosiaalidemokraattien mielipidekirjoitukseen kristillisen koulun kotikuntakorvauksista. Julkaistu Etelä-Saimaassa 31.8.2022.

Kuusi sosialidemokraattia vakuuttelee ontuvasti mielipidekirjoituksessaan (ES 28.8.), etteivät ole kristillistä koulua vastaan.

Lappeenrannan kristillistä koulua ei olla nyt perustamassa, vaan se on toiminut Lappeenrannassa jo 13 vuotta. Koulussa oli viime vuonna 11 oppilasta, joista puolet Lappeenrannan ulkopuolelta. Tämä osoittaa vetovoiman ulkokuntiin.

Äänestystulos 7–3 lasten ja nuorten lautakunnassa (16.8.) oli yli puoluerajojen vahva päätös tuen antamisesta kristillisen koulun opetusluvalle. Sosialidemokraatit jäivät yksin myös kaupunginhallituksessa (22.8.) äänin 8–3 yrittäessään käyttää lautakunnan päätökseen tyytymättöminä otto-oikeutta.

Taloudelliset syyt vastustamiselle ovat keinotekoisia, kun samaan aikaan Lappeenrannassa toimii satojen oppilaiden yksityiset koulut: Steinerkoulu ja Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu, jotka käyttävät kotikuntakorvaukset omaan toimintaansa.

Mielipidekirjoituksessa menevät puurot ja vellit sekaisin, kun verrataan kristillistä koulua lakkautettuihin pieniin kaupungin omiin kouluihin.

Sosiaalidemokraattien mielipidekirjoituksessa (ES 28.8.) menevät puurot ja vellit sekaisin, kun verrataan kristillistä koulua lakkautettuihin pieniin kaupungin omiin kouluihin. Onko tosiaan niin, että sosialidemokraatit eivät ole perehtyneet asiaan riittävästi, että tietäisivät että tämä yksityinen koulu ei aiheuta tilakustannuksia tai investointipaineita kaupungille, vaan päinvastoin?

Koulu on toiminut vanhempien rahoittamana kaupungin saadessa kotikuntakorvaukset, vaikka oppilaat eivät ole kaupungin koulussa. Koulu on niin pieni, että kotikuntakorvaukset ovat marginaalisia verrattuna muihin mainittuihin yksityisiin kouluihin.

Opetusluvan saaneita kristillisiä kouluja toimii Lappeenrannan lisäksi viidessätoista eri kaupungissa Lahdesta Rovaniemelle.. Kouluissa oppimistulokset ovat olleet erinomaisia, ja opetussuunnitelman oppiaineet, sisällöt ja tavoitteet samat kuin muissa peruskouluissa.

Ihmiskäsitys on kristillisellä arvopohjalla, kuten muissakin yksityisissä kouluissa on oma arvopohjansa. Tämä näkyy koulussa luontevasti arjen toimintakulttuurissa, juhlissa ja tapahtumissa. Nyt myös Lappeenrannan kaupunki puoltaa opetuslupaa demokraattisesti ratkaistulla vahvalla tahtotilalla. Tämä on valtion lopullisen päätöksen kannalta tärkein tieto.

Strategiamme mukaisesti Lappeenrannan on oltava kasvun kaupunki. Kristillinen koulu tarjoaa yhden syyn lisää muuttaa, tulla töihin tai jäädä Lappeenrantaan.

Linda Brandt-Ahde (kok.), Pasi Riepponen (kok.), Antti-Pekka Kaarna (kok.), Ilpo Heltimoinen (ps.), Saana Kokko (ps.), Timo Lampi (kesk.), Marianne Viinikainen (kesk.)

Lasten ja nuorten lautakunnan jäsenet

Ari Torniainen (kesk.), Riitta Munnukka (kesk.) Kalle Saarela (ps.), Juha Turkia (ps.), Markus Iitiä (kok.), Hanna Holopainen (vihr.)

Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsenet

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös