Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

28.02.2023

Maakaasusta kotimaiseen asunto-osakeyhtiöissäkin. Julkaistu Uutisvuoksessa 27.1.2023, Etelä-Saimaassa 28.1.2023.


Pientaloille maksetaan avustusta maakaasulämmityksestä luopumiseksi, tämä tuki pitää laajentaa asunto-osakeyhtiöihin.

Maakaasun hinta on vaihdellut voimakkaasti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjä sulki maakaasun tulon Suomeen, jonka jälkeen monet maakaasusta riippuvaiset lämmittäjät ja muut kaasunkäyttäjät ovat joutuneet vaikeuksiin kalliin energian takia.

Haminan ja Inkoon kaasuterminaalit parantavat tilannetta mutta on järkevää, että maakaasulämmitteiset talot vaihtavat lämmityksensä mieluummin kotimaiseen, uusiutuvaan energiaan. Tämä koskee myös asunto-osakeyhtiöitä ja sen vuoksi energianvaihtoa pitää tukea.

Ympäristövaliokunta kiinnitti huomiota lokakuussa talousarviota varten tekemässään lausunnossa siihen, että ”pientalojen ohella on myös rajallinen määrä kaasulämmitteisiä kerrostaloja, joiden lämmitystavan nopeaa vaihtamista olisi tarpeen tukea. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan asunto-osakeyhtiöiden tukeminen olisi periaatteessa mahdollista, mutta avustusten käyntiin saattaminen edellyttäisi avustusjärjestelmän tietojärjestelmien muutoksia, mahdollisesti säädösmuutoksia ja todennäköisesti hieman lisäystä avustusten määrärahoihin ja avustusten käsittelyresursseihin.”

Maakaasua on käytetty noin 1100 kerrostalossa ja sillä on ollut alueellisesti merkitystä Kaakkois- ja Etelä-Suomessa. Suurin osa maakaasusta on käytetty kaukolämpövoimalaitoksissa. Koska kaasun toimittaminen idästä on loppunut, kannattaa kaasusta pyrkiä eroon mahdollisimman pian. On tehtävä tarvittavat säädös- ja tietojärjestelmämuutokset, jotta avustus voidaan laajentaa asunto-osakeyhtiöihin.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
ympäristövaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös