Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

27.11.2012

Kotimaisen ostaminen tukee tuottajia. Mielipidekirjoitus 19.11.2012 Etelä-Saimaa ja Kouvolan Sanomat sekä 20.11.2012 Länsi-Saimaan Sanomat otsikolla Ostetaan kotimaista.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton, MTKn, useassa kaupungissa ympäri maata järjestetty tempaus oli onnistunut. Ruokaa myytiin tuottajahintaan, joka on murto-osa kaupassa myytävän ruoan hinnasta. Moni kuluttaja heräsi huomaamaan, kuinka vähän tuottajalle jää ruoan hinnasta ja työstään.

Ruoan hintaan vaikuttaa moni asia. Selvittämisen arvoista esimerkiksi on, mikä on kaupan keskittymisen vaikutus loppuhintaan. Myös arvonlisäveron nosto korottaa hintaa.

Pahoissa ongelmissa olevan lihatalouden tuotteista kampanjassa myytiin porsaan palapaistia tuottajahintaan 1,58 euroa kilo, kaupassa hinta on 8,23 euroa kilo. Naudan paistin hinta oli 3,11euroa kilo, kaupassa 15,31 euroa kilo. Kananmunia myytiin 1,06 euron kilohintaan, kun ne kaupassa maksavat 3,71 euroa. Perunoiden hinta oli 12 senttiä kilo, kun hinta kaupassa on 75 senttiä. Ruisleipää sai 0,20 euron kilohintaan ja kaupassa hinta on 4,57 euroa kilo. Eniten ruoan eteen töitä tekevä porras hankkii siis vähiten.

Tuottajien kustannukset ovat energian, rehujen, lannoitteiden, koneiden ja muiden hintojen noustessa kasvaneet, mutta tuottajahinnat eivät ole nousseet vaan osin jopa laskeneet. Sateesta johtuen tänä vuonna aiheutui lisäksi monille alueille satovahinkoja, jotka tulee korvata asianmukaisesti.

Tilojen lukumäärä on vähentynyt 1990-luvulta jatkuvasti ja tilakoko kasvanut. Tämä tarkoittaa jatkavien tilojen osalta lisääntynyttä työmäärää. Jaksaminen on koetuksella työmäärän ja paineiden alla. Viljelijät tarvitsevat arvostusta työlleen ja tuotteilleen riittävän hinnan. Kotimainen elintarvikeomavaraisuus voidaan turvata ainoastaan siten, että ruoan tuotanto on taloudellisesti kannattavaa. Omavaraisuus on tärkeää elintarvikkeiden puhtauden ja työllisyyden takia.

Suomalaista työtä ja maataloutta tuetaan parhaiten ostamalla kotimaisia elintarvikkeita aina, kun se on mahdollista.
Sama pätee muihinkin suomalaisiin tuotteisiin.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös