Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

19.06.2013

Elinvoimaa ja työtä maakunnasta. Puheenaihe Länsi-Saimaan Sanomat, 26.2.2013.

Kotimaiset, uusiutuvat luonnonvarat ovat tärkeässä osassa etsittäessä uutta työtä ja kestävää kasvua Suomeen. Puhutaan biotaloudesta. Sen edistämiseksi sekä alan työpaikkojen ja yrittäjyyden lisäämiseksi tarvitsemme sekä metsiä että peltoja koko Suomessa.

Hallituspuolueiden riveistä on taas esitetty kiinteistöveron laajentamista maa- ja metsätalousmaahan. Myös metsätilamaksusta on ollut puhetta. En hyväksy kumpaakaan suunnitelmaa. Muutokset lisäisivät maanomistajien ja puunostajien epävarmuutta eivätkä parantaisi puukaupan toimivuutta. Kiinteistövero olisi lisäkulu metsätiloille ja heikentäisi maatilojen ennestään heikkoa kannattavuutta.

Ruoantuotanto ja elintarviketeollisuus ovat maaseudun ja koko Suomen voimavara. Hevoslihakohu laajenee ja yritykset vetävät tuotteitaan pois myynnistä. Pakkausmerkinnöissä on puutteita ja valmistajat selittävät epäselvyyksiä vahingoiksi. Tarvitsemme kotimaista ruoantuotantoa ja tarkat merkinnät lihan alkuperästä, jotta tällainen ei pääse tapahtumaan.

Suomalaiset elintarvikkeet pärjäävät laadussa kaikille maailman elintarviketuottajille, kunhan huolehdimme siitä, että laadusta ei tingitä. Kauppaketjuilla on vastuu, millaisia tuotteita he myyvät asiakkailleen. Sinänsä hevosenliha ei ole vaarallista, mutta naudanlihana sitä ei saa myydä. Kaupan asiakkaan pitää voida luottaa pakkauksen merkintöihin.

Vesistöistä ja järvitaimenesta, järvilohesta sekä saimaannieriästä on käyty keskustelua useita vuosia. Vaelluskalojen kutemareitit pitää olla toimivia ja tarvittaessa kutujokia on ennallistettava kaloille kelpaaviksi. Kalastuksessa pitää ottaa käyttöön sellaiset pyydykset, jotka turvaavat uhanalaisten arvokalojen säilymisen Saimaan vesistössä ja estävät saimaannorpan pyydyskuolemat. Arvokalat ja norpat mahtuvat kyllä Saimaaseen. Kalastuksesta voidaan saada uusi matkailuvaltti Saimaan vesistöön. Siksi myös Saimaan kunnostushankkeet on saatava toteutukseen.

Susista ja karhuista on tänäkin talvena keskusteltu usealla paikkakunnalla. Molemmat pedot kuuluvat Suomen luontoon ja erämaihin. Talojen pihoihin ja asutusten keskelle ilmestyvät petoeläimet on saatava poistettua, kun niistä on selvästi uhkaa ihmisille ja kotieläimille. Ylenpalttista petovihaa ei kannata lietsoa, mutta villieläimen pitää väistää ihmistä ja siksi ihmisten elinpiiriin pyrkivät eläimet on poistettava.

Hallitus valmistelee puolivälitarkasteluaan ja kehysriihtään. Suomen talous on saatava nousuun. Tarvitsemme lisää työtä ja yrittäjyyttä. Perustieverkon kunnossapito- ja yksityistiemäärärahoihin tarvitaan lisäystä. Valtatie 6 välillä Taavetti-Lappeenranta tulee pikaisesti toteuttaa 2+2-kaistaisena. Myös Valtatie 13 tulee saada kunnostukseen mahdollisimman pian.

Hallituksen on otettava huomioon maakuntien mahdollisuudet eikä keksiä uusia maksuja ja rajoitteita muutenkin vaikeassa tilanteessa olevien viljelijöiden ja metsänomistajien päänmenoksi. Elävät maakunnat ovat tärkeitä koko Suomen elinvoimalle.

Ari Torniainen
kansanedustaja,
Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös