Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

19.06.2013

Hallituksen sote-linjaus sekava. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 25.3.2013, Länsi-Saimaan Sanomat 27.3.2013 ja Joutseno 28.3.2013.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistusta pohtineelta selvitystyöryhmältä tuli tiistaina 19.3. esitys sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistamisesta. Työryhmän esitys on hallitusohjelman mukainen.
Hallituksen odotukset ovat olleet korkealla uudistuksen suhteen. Odotukset eivät esityksessä kuitenkaan toteutuneet. Mallista tuli sekava. Sote-alueita on työryhmän esityksessä 34 ja erityisvastuualueita viisi.

Eksoten osalta sote-esitys ei sisällä yllätyksiä. Esityksessä koko Etelä-Karjala esitetään yhtenä sote-alueena eli myös Imatra halutaan täysillä mukaan Eksoteen. Nyt on tärkeää, että Eksotea voidaan edelleen kehittää. Mielestäni Eksoten kehitys tulisi jatkua edelleen kuntayhtymäpohjaisena, eikä joissakin yhteyksissä esitetyllä isäntäkuntamallilla. Kymenlaaksoon ehdotetaan Kotkaan isäntäkuntamallia ja Kouvola olisi omana kuntanaan. Kuntayhtymämalli toimisi parhaiten myös Kymenlaaksossa. Kymenlaaksossa kuten Etelä-Karjalassa pitää säilyttää keskussairaala.

Mitä esityksessä on sitten pielessä? Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus on esityksessä täysin auki. Tehtäväjakoa alueiden sisällä ja välillä ei ole tehty. Määrittelyjä siitä, mitä palveluja pitää saada läheltä, ei ole myöskään tehty.

Kun sote-alueiden karttaa on tehty, näyttää väistämättä siltä, että hallituksen suunnittelema kuntauudistus on vaikuttanut karttaan. Ei kuitenkaan selventävästi, vaan sotkien sote-uudistusta. Pienet kunnat on esityksessä alistettu isäntäkuntamalliin. Erityisesti tämä näkyy suurten kaupunkiseutujen kehyskunnissa.

Isona kysymyksenä uudistuksessa ovat myös sairaanhoitopiirit. Esityksessä sote-alueet korvaavat nykyiset sairaanhoitopiirit. Sairaanhoitopiirit ovat toimivin osa terveydenhuollossa ja nyt niitä ollaan pirstomassa ja muokkaamassa tavalla, joka asettaa uudistuksen vähintäänkin epäilyttäväksi.

Keskustan esittämä kotikunta-maakuntamalli on hallituksen esitystä yksinkertaisempi ja toteuttamiskelpoisempi. Kuvaavaa esitykselle on se, että asian esittelevä ministeri ei halunnut kommentoida esitystä sen puutteiden takia. Toivottavasti hallitus ottaa järjen käteen ja miettii uudistuksen lähtökohdat vielä kerran.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös