16
Etusivu
Henkilötietoja
Arvoni
Kalenteri
Galleria
Blogit
Ota yhteyttä
Ari Facebookissa
Keskusta
 

Takaisin edelliselle sivulle

19.06.2013

Vastuukuntamalli ei käy Etelä-Karjalaan/ Eksotea edelleen kehittäen/ Kuntayhtymämalli sopii Eksotelle. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 25.5.2013, Länsi-Saimaan Sanomat 28.5.2013 ja Joutseno 30.5.2013.

Hallitus on julkistanut omat sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallinsa (sote-mallit). Paitsi, että se on edelleen sekava, niin siinä hallitus käyttää sosiaali- ja terveyspalveluja suurkuntien muodostamisen välineenä. Hallitus puhuu rakenteista, mutta mihin on unohdettu henkilöstö ja hoitoa tarvitsevat ihmiset?

Etelä-Karjalassa pohditaan, miten käy kuntayhtymään perustuvan Eksoten. Eräät ovat jo ottaneet kantaa, että Eksote pitää purkaa ja järjestää toiminta hallituksen esityksen mukaan vastuukuntamallilla. Siinä suurin kunta eli Lappeenranta vastaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä koko maakunnassa. Käytännössä ja lain sisällön mukaan tämä veisi alle 20 000 asukkaan kuntien päätäntämahdollisuuden sote-asioihin.

Mielestäni hallituksen esittämä vastuukuntamalli ei ole hyvä malli Etelä-Karjalan kunnille eikä kaupungeille, vaan toimintaa pitää kehittää Etelä-Karjalassa Eksoten kuntayhtymämallin pohjalta.

Eksotesta on tehty ulkoinen arviointi. Siitäkin selviää, Eksote on toimiva malli Etelä-Karjalaan. Eksote tarvitsee riittävän rahoituksen, jossa alijäämät katetaan. Tarvitaan myös toimintojen läpikäyntiä ja järkeistämistä, jottei turhaa hallintoa pääse kertymään. Eksotea pitää kehittää ja Imatra saada täysillä mukaan, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut edelleen kohtuulliselta etäisyydeltä. Nimenomaan toimivat peruspalvelut pitää olla kehittämisen tavoitteena. Eduskunnassa pitää säätää lähipalvelulaki, jossa määritellään etäisyydet, mistä ja miten palvelut saadaan ihmisten ulottuville.

Eksotea ei siis pidä purkaa, vaan kehittää nykyistä toimivammaksi.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva
alapalkki

Kaakon Nettipalvelu Oy
Layout: Huhtikuu