Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

17.10.2013

Hallitus teki vihdoin jotain/ Kunnat pakotetaan korottamaan verojaan. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 2.9.2013, Joutseno 5.9.2013, Kymen Sanomat 6.9.2013, Länsi-Saimaan Sanomat 13.9.2013.

Kataisen hallitus teki budjettiriihessä niitä tekoja, joita siltä on odotettu pari vuotta. Positiivista on se, että hallitus on tullut useassa asiassa Keskustan linjoille. Keskusta esitti jo keväällä, että työttömillä olisi mahdollisuus hankkia lisätuloja kuukausittain ilman korvausten pienenemistä. Nyt sellainen mahdollisuus tulee.

Keskusta on esittänyt julkisten rakennusten korjausrahaan korotusta ja nyt sinne tulee 50 miljoonaa euroa kertaluonteisesti. Hallitus nostaa laskemaansa kotitalousvähennystä 2400:een euroon, joka on hyvä ratkaisu.

Liikennepuolelle tulee saada perustienpitoon vähintään 100 miljoonan euron tasokorotus ja isoja tiehankkeita aikaistaa, esimerkiksi Valtatie 6 kuuluisi aikaistettaviin. Nyt perusväylänpitoon tulee 25 miljoonaa euroa lisää eli ei riittävästi. Kaakkois-Suomelle erittäin tärkeitä liikennehankkeita kuten Valtatie 6 ei edelleenkään näytetä aloitettavan.

Kunnille käy juuri, kuten Keskusta on ennustanut: kuntataloutta kiristämällä kuntia käytännössä pakotetaan nostamaan veroprosenttejaan, lisäksi valtioneuvostolle jätetään mahdollisuus tarvittaessa pakottaa kuntia liitoksiin. Kokoomus ja etenkin SDP ovat tähän asti kieltäneet kolmesti pakkoliitosten käyttämisen mutta nyt se myönnetään. Pelkona kuntatalouden kiristämisessä on se, että palvelut kuten esimerkiksi päivähoito, koulut, vanhusten- ja sairaanhoito heikkenevät etenkin köyhimmissä kunnissa. Keskusta on edelleen kotikunta-maakuntamallin kannalla, joka mahdollistaa kuntienvälisen yhteistyön.

Keskusta on esittänyt kasvurahastoa todellisen uuden työn ja yrittäjyyden luomiseksi. Hallituksen budjettiesityksen toimet jäävät tässä suhteessa pieniksi ja nähtävissä on, että hallituksen työllistämistoimet eivät ole riittäviä työllisyyden parantamiseksi ja valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Odotan, että hallitus saa oikeansuuntaiset päätöksensä toimeenpanoon. Huonoja ratkaisuja, kuten kuntien pakkoliitoksia, en kannata. Vapaaehtoiset kuntaliitokset ovat edelleen mahdollisia.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös