Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

17.10.2013

Keskustan liikenne- ja viestintävaliokuntaryhmä vaatii taajuushuutokaupan muuttamista. Tiedote Keskustan liikenne- ja viestintävaliokuntaryhmältä 26.9.2013


Keskustan liikenne- ja viestintävaliokuntaryhmän jäsenet jättivät kirjallisen kysymyksen matkapuhelinverkon 4G-taajuushuutokaupasta. Huutokauppa on ollut käynnissä jo tammikuusta alkaen. Muutaman kuukauden mittaiseksi suunniteltu prosessi on siihen liittyvien valuvikojen takia vain venynyt.

Keskusta katsoo, että viestintäministeri Pia Viitasen (sd.) on korjattava asiaan liittyvät valuviat. Keskusta pitää välttämättömänä, että hallitus tuo uuden lakiesityksen, jolla toimiluvan myöntäminen useammalle kuin kahdelle operaattorille tehdään mahdolliseksi. Se on kuluttajien etu.

Hallituksen lähtökohtana on ollut taajuushuutokaupasta saatavien lupatulojen maksimointi. Linja on osoittautunut täysin vääräksi. Hallituksen olisi pitänyt ensi vaiheessa määritellä tietoyhteiskunnan tulevaisuuden tavoitteet ja vasta sen jälkeen valita toteuttamistapa.

Kuluttajien, viestintäpolitiikan ja kansantalouden kannalta valittu toimintatapa on pitkällä tähtäimellä vahingollinen. Nopeiden langattomien laajakaistaverkkojen rakentaminen erityisesti maaseudulle viivästyy. Vain kahdelle toimijalle myönnettävä toimilupa ei edistä kilpailua, jolloin toimijat pystyvät keskenään sopimaan alueista ja hinnoista.

Keskusta vaatii asiasta pikaisesti uutta lakiesitystä, jossa huutokauppajärjestelmää on muutettu. Asialla on kiire, sillä korkeataajuuksisia verkkoja paremmin kattavat 800 MHz:n taajuusluvat on myönnettävä vuoden 2013 puolella.

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös