Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

20.05.2014

Energiatodistuksiin saatava muutoksia. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa, Kymen Sanomat ja Länsi-Saimaan Sanomat 18.10.2013, Kouvolan Sanomat 20.10.2013Rakennusten energiatodistuksia koskeva laki tuli voimaan 1.6.2013. Lain mukaan rakennuksen omistaja vastaa rakennuksen energiatodistuksen hankinnasta.

Energiatodistus on sinänsä tärkeä, jotta rakennusten energiakulutusta voidaan vertailla keskenään ja kiinnittää huomiota rakennusten energiatehokkuuteen. Lainmukaisessa energiatodistuksessa on kuitenkin useita puutteita. Laskentamallissa energiankulutusta arvioidaan teoreettisesti luokitellen ja mitaten kokonaisenergiankulutusta energiamuodon ympäristövaikutukset huomioiden. Joskus energiatodistuksen laatija ei edes käy katsomassa arvioimaansa rakennusta. Energiatodistuksissa tulisi painottaa todellista energiankulutusta.

Energiamuotokertoimella painotettu laskennallinen energiatodistus on epäoikeudenmukainen vanhoille pientaloille sekä suoralle sähkölämmitykselle. Ero todelliseen kulutukseen voi olla jopa moninkertainen.

Keskustelua herättänyt asia on ollut energiatodistusten hinta. Esimerkiksi, kun Maaseudun Tulevaisuus kysyi energiatodistusten hintatarjoukset eri puolilta Suomea toimivilta yrityksiltä, niin hinnat vaihtelivat huomattavasti. Kallein hintatarjous tuli Lappeenrannasta, 744 euroa. Halvimmillaan saman todistuksen sai 250 eurolla. Mistähän hinnanero johtuu? Joissakin tapauksissa päälle tulevat vielä kilometrikorvaukset.

Kiinteistökaupoissa energiatodistusta ei kysytä kovinkaan usein, sen sijaan lämmityskustannukset kiinnostavat. Se on merkki siitä, että energiatodistus ei ole paras mahdollinen tapa mitata energiankulutusta. Energiatodistus koetaan jopa turhana ja kalliina, vaikka sen pitäisi olla käytännön apuna rakennusten energiavertailussa.

Energiatodistuksista on tehty kansalaisaloite, johon tuli yli 50 000 nimeä, joten aloite käsitellään eduskunnassa. Jos joku on ostamassa rakennusta, häntä tuskin kiinnostaa laskennallinen energiankulutus, vaan todellinen energiankulutus. Energiatodistusten lainsäädäntöön on tehtävä muutoksia, jolla painotetaan enemmän todellisia lämmitys- ja energiakuluja kuin laskennallisia. Myös kalliiden energiatodistusten hinta on saatava nykyistä alemmas.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
rakennusinsinööri

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös