Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

20.05.2014

Yksityisteihin saatava enemmän valtion rahaa. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 30.10.2013, Länsi-Saimaan Sanomat 5.11.2013.


Hallituksen budjettiesitys ehdottaa yksityisteihin aivan liian vähän rahaa. Yksityistierahat ovat olleet laskussa koko tämän hallituksen ajan. Hallituksen esitys on 5 miljoonaa euroa, josta pelkästään losseihin menee 2 miljoonaa euroa, joten varsinaisesti teihin jää käytettäväksi vaivaiset 3 miljoonaa euroa. Tänä vuonna yksityisteihin tuli rahaa 9 miljoonaa euroa ja 23 miljoonaa euroa vuonna 2011.

Suomen tieyhdistyksen tietojen mukaan yksityisteitä on kaikkiaan noin 360 000 kilometriä. Valtionapuun oikeutettuja näistä teistä on nykyään noin 55 000 kilometriä, jotka palvelevat puolta miljoonaa asukasta ja 190 000 kesämökkiä. Yksityistieverkko on siis erittäin laaja ja palvelee alueiden ihmisiä, elinkeinoelämää, mökkeilijöitä ja esimerkiksi koulukyytejä.

Koska rahaa on hallituksen esityksen mukaan entistä vähemmän jaossa, yksityistieverkko heikkenee, sillä huomattava osa tiekuntien teiden parantamishankkeista jää ilman valtionavustusta. Tämä on huono kehitys.

Hallituksen budjettirahoituksen vähäisyyden lisäksi kuntien talous on heikossa jamassa, osin valtionosuusleikkausten takia. Kuntien vastuuta tiestöstä käytännössä lisätään, vaikka kunnilla ei ole varaa lisätä tierahoitusta huonon taloudelliseen tilanteen takia. Pelkona on, että yksityisteiden kunto heikkenee radikaalisti ja korjaaminen tulee tulevaisuudessa paljon kalliimmaksi.

Keskusta esittää vaihtoehtobudjetissaan yksityisteiden valtionavustuksen palauttamista vuoden 2011 tasolle 23 miljoonaan euroon. Tätä kautta lisättäisiin merkittävästi yksityisteiden parannuskohteiden määrää ja yksityisteiden kunnostusta. Näin saataisiin tiet parempaan kuntoon ja paikallista työtä tienrakentajille. Alempiasteinen tieverkon pitää olla jatkossakin ajokuntoinen ja turvallinen.


Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös