Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

20.05.2014

Punainen tupa ja asumislupa. Mielipidekirjoitus Länsi-Saimaan Sanomat 12.11.2013, Elimäen Sanomat 13.11.2013.


Punainen tupa ja perunamaa ovat monen toiveissa. Suomessa on puolisen miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Osa on veden äärellä ja osa ilman rantaa.

Mökkien varustustaso on noussut ja nykyään lähes kaikki uudet mökit varustetaan sähköllä ja juoksevalla vedellä. Mökeistä on tullut läpi vuoden asuttavia ja puhutaankin pikemmin vapaa-ajan asunnoista kuin mökeistä. Moni viettää aikaansa yhä enemmän vapaa-ajan asunnossaan ja osa muuttaisi sinne, jos se mahdollistettaisiin.

Eräs pariskunta sai korkeimmalta hallinto-oikeudelta tänä syksynä kielteisen ennakkopäätöksen pysyvään asumiseen kesäasunnolla. Näin ei saa olla eli nykylainsäädännössä on tältä osin virhe. Jos asunnossa on lainmukainen varustus, ei siellä asumiseen saisi olla mitään laillista estettä.

Vapaa-ajan asunnolla asuminen kiinnostaa erityisesti eläkeläisiä, jotka palaavat kenties lähemmäksi synnyinseutujaan tai ovat muuten maaseutumaisista oloista kotoisin. Toisaalta tietokoneella etätyötä tekevät voisivat halutessaan hyvin tehdä töitään nykyistä paljon enemmän mökeillään.

Maakunnat tarvitsevat lisäasukkaita ja kesäasukkaat ovat yksi mahdollisuus maakuntien elävöittämiseen. Maaseudulla on oltava toimivat tietoliikenneyhteydet, kunnossa olevat tiet ja mahdollisuus rakentaa uudisrakennuksia muuallekin kuin entisille asuinsijoille. Kodin rakentaminen maaseudulle asemakaava-alueiden ulkopuolelle on oltava mahdollista, vaikka kodin yhteydessä ei harjoiteta maa- tai metsätaloutta. ELY -keskusten käytännöt eroavat tässä asiassa liikaa eri puolilla Suomea.

Vapaa-ajanasunnossa olevan on voitava tulevaisuudessa valita asuinkuntansa myös mökkikunnastaan ja saada siihen liittyvät oikeudet käyttää kunnan palveluja. Turhien rajoitteiden sijaan asumista maaseudulla ja ihmisten valinnanvapautta pitää lisätä eikä karsia.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
ympäristövaliokunnan varajäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös