Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

20.05.2014

Luonnon armoilta varautumiseen/ Sään ääri-ilmiöihin varauduttava. Uutisvuoksi 23.10.2013, Etelä-Saimaa ja Kouvolan Sanomat 24.10.2013, Kymen Sanomat 25.10.2013.Eino-myrsky näytti taas luonnonvoimien mahdin. Sähköt olivat poikki pahimmillaan 200 000 ihmiseltä, joiltakin useamman vuorokauden. Maaseudulla puhelinten tukiasematkin hiljentyivät sähkökatkojen myötä, junaliikenne takkusi ja jotkut tiet olivat poikki. Asukkaiden turvallisuus oli vaarassa.

Hätäkeskukset on yhdistetty suuriin yksiköihin ja niiden toiminnassa on ollut huomattavasti parantamisen tarvetta. Osoitteet ovat joskus hukassa ja sitä kautta apukin saattaa tulla hitaasti. Nyt hallitus on ilmeisesti uudelleenorganisoimassa myös pelastustoimea maakuntia suurempiin yksiköihin. Miten ihmisten turvallisuus taataan?

Erilaiset säiden ääri-ilmiöt lisääntyvät. Myrskyihin ja muihin poikkeustilanteisiin on varauduttava paremmin.

Sähkölinjojen pitää olla riittävän avonaisia. Eräs hidas ja kallis keino on kaivaa kaikki sähkölinjat maahan. Sähköverkko tulee siirtää teiden viereen aina, kun mahdollista. Kun tehdään kaivuutöitä esimerkiksi laajakaistan takia, kannattaa töitä yhdistää muun muassa sähköverkon maakaapeloinnin ja kenties osaa viemäröinneistä kanssa.

Myrskytuhojen ja muiden poikkeustilanteiden tiedotusta on parannettava. Tilanteisiin pitää varautua etukäteen. Viranomaisten ja tiedotusvälineiden yhteistyön on oltava saumatonta. Katkoksista tulee saada tieto ihmisille välittömästi, korjausten aikanakin.

Sähköverkko on elintärkeä nyky-yhteiskunnassa. Päivien tai jopa viikkojen keskeytykset sähkönjakelussa ovat aivan liian pitkiä. Jakeluhäiriöt aiheuttavat paljon ongelmia ja niistä pitää saada asialliset korvaukset yhtiöiltä. Korjausaikoja on saatava lyhenemään.

Fortumin sähköverkko on myynnissä. Sähköverkkoja on vain yksi alueellaan, joten verkon omistuksella on väliä. Verkon omistaja voi määritellä siirtomaksun hinnan sovittujen rajojen puitteissa.

Sähköverkko on pidettävä suomalaisessa omistuksessa ja varmistettava ihmisten turvallisuus poikkeusoloissakin.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös