Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.05.2014

Hallitus kovana lapsiperheille. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 29.3.2014.


Lapsiperheet saavat kylmää kyytiä hallituksen budjettileikkauksissa. Kaikkien lapsilisiä leikataan noin seitsemällä prosentilla ja yhteensä 110 miljoonalla eurolla. Tämä on erityisen epäoikeudenmukainen ratkaisu kaikkein pienituloisimmille lapsiperheille.

Asuntolainan korkovähennysoikeus pienenee kehysjaksolla 5 prosenttiyksiköllä vuosittain. Siten asuntolainojen koroista enää 50 prosenttia olisi vähennyskelpoista vuonna 2018. Tämä vaikuttaa suoraan asuntovelallisiin, jotka ovat usein nuoria ja lapsiperheitä.

Yleisen kiinteistöveron sekä vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveron laissa säädettyjä ala- ja ylärajoja korotetaan. Toivottavasti kunnat eivät lähde tähän mukaan, koska asuminen kallistuu jo muutenkin.

Työmatkakulujen vähennysoikeutta kavennetaan kasvattamalla omavastuuosuutta 750 euroon. Liikenteen polttonesteiden veroa korotetaan 42 miljoonalla eurolla. Henkilö- ja pakettiautojen vuotuista ajoneuvoveroa korotetaan 150 miljoonalla eurolla niin, että korkeampaa veroa kannetaan vuoden 2016 alusta. Nämä päätökset vaikuttavat kansalaisiin, jotka joutuvat tekemään pitkiä työmatkoja tai asuvat harvaanasutuilla paikkakunnilla ja joilla oman auton käyttö on välttämätöntä.

Liikenneväylien rahoituksesta ollaan vähentämässä 100 miljoonaa euroa, jotka säästetään perustienpidosta. Alempiasteinen tieverkko on heikkenevässä kunnossa ja tämä päätös pahentaa tilannetta entisestään.

Jotain hyvää on myös mukana. Liikenneinvestointeja aikaistetaan ja valtatie 6 on tietojen mukaan niiden joukossa alkamassa tänä vuonna. Se on Suomen kannalta hyvä asia.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös