Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.05.2014

Hallinto-oikeuden päätökset hidastuvat Itä-Suomessa/ Päätökset hidastuvat. Mielipidekirjoitus Savon Sanomat 2.4.2014.

Itä-Suomen hallinto-oikeus aloitti tiistaina 1.4. toimintansa Kuopiossa. Uudistuksessa yhdistyivät Kuopion ja Kouvolan hallinto-oikeudet; alueeseen kuuluvat Pohjois- ja Etelä-Savo, Pohjois- ja Etelä-Karjala sekä Kymenlaakso. Uuteen tuomiopiiriin kuuluu noin 880 000 asukasta ja vireille nousevia asioita on vuosittain noin 3 500.

Nyt YLEn internet-sivuilla uutisoitiin, että juttujen käsittelyajat pidentyvät huomattavasti entisestä. Kuopion hallinto-oikeudessa juttujen keskimääräinen käsittelyaika on ollut viisi kuukautta. Ajan arvioidaan pidentyvän noin kolmella kuukaudella kahdeksaan kuukauteen. Tämä on käsittämätön kehitys, miten näin voi käydä?

Hallinto-oikeusuudistuksen pitää vähentää kuluja ja lyhentää käsittelyaikoja. Nyt on käymässä siten, että käsittelyajat pitenevät olennaisesti nykyisestä. Tämä ei ollut eduskunnan tahto lakia säätäessä mutta selkeästi tämän keskityspäätöksen vaikutus.

Hallinto-oikeusuudistus piti tehdä kansalaisten, ei hallinnon, tarpeet edellä. Nyt uudistuksesta näyttää tulevan susi jo aloittaessaan. Uudistuksia tehtäessä pitää päästä nykytilaa parempaan lopputulokseen. Asiakkaat eli tavalliset suomalaiset ihmiset eivät saa kärsiä muutoksista.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
lakivaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös