Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.05.2014

Etelä-Karjala on edelläkävijä. Blogikirjoitus Etelä-Karjalan liiton kotisivuilla 29.4.2014.

Harrastusten ja työn ansiosta olen saanut hyvinkin läheisesti tutustua eri puolille Suomea maisemiin, elinkeinorakenteeseen ja olosuhteisiin. Mitä enemmän Suomessa kiertää, sitä varmemmin huomaa, että Etelä-Karjalamme on hieno, monipuolinen ja monien mahdollisuuksien maakunta. Etelä-Karjala on monessa asiassa edelläkävijä Suomessa. Näin on myös sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä.

Suomessa päästiin vihdoin periaateratkaisuun kauan velloneessa sote -uudistuksessa. Maahamme syntyvässä uuden viiden sote -alueen mallissa Etelä-Karjala kuuluu samaan isoon alueeseen yhdessä pääkaupunkiseudun ja Kymenlaakson kanssa. Tämän miljoonapiirin hallinnoijaksi tulee kuntien omistama kuntayhtymä.

Kaikkien eduskuntaryhmien yhteisessä linjauksessa todetaan, että uudistus tukeutuu olemassa oleviin toimiviin rakenteisiin. Meillä siis palvelujen tuottajana olisi edelleen EKSOTE. Tästä on pidettävä kiinni lain jatkovalmistelussa. EKSOTEn kehittämiseen käytetty työ on voitava hyödyntää jatkossakin.

Sote -lain valmistelu on vasta alkuvaiheessa ja monia kysymyksiä on avoinna. Meitä eteläkarjalaisia arveluttaa esimerkiksi se, miten äänemme kuuluu isossa miljoonapiirissä ja miten ihmisille turvataan lähipalvelut kunnissa. EKSOTE on osoittanut toimivuutensa. Huolehditaan yhdessä, että laadukkaat lähipalvelut säilyvät jatkossakin maakunnassamme!

Vaihemaakuntakaavan vaiheista


Ensimmäinen vaihemaakuntakaavamme on nyt ympäristöministeriössä vahvistettavana. Toivottavasti ministeriössä nyt tunnustetaan Etelä-Karjalan erityiset tarpeet ja näin mahdollistetaan alueemme kehittyminen. Maakuntakaavat pitäisikin olla maakuntaliittojen päätettävissä, sillä niissä parhaiten tiedetään alueiden tarpeet.

Maakuntamme tärkein edunvalvottava väylähanke, valtatie 6 välillä Taavetti-Lappeenranta sai rakentamisen käynnistämisrahat maaliskuun kehysriihessä. Hyvä, että kauan odotettu hanke saadaan alulle jo tänä vuonna. Nyt vaan toimeksi ja koneet käyntiin. Meillä ei kuitenkaan ole syytä tuudittautua liialliseen hyvänolon tunteeseen, sillä maakunnassamme on monia korjausta kaipaavia liikenneväylähankkeita odottamassa vuoroaan. Tällaisia ovat muun muassa valtatie 13, valtatie 26 ja Vaalimaantie sekä lisäksi kaksoisraide välillä Luumäki-Imatra. Siis uutta matoa koukkuun, kohteita kyllä riittää.

Etelä-Karjalaan halutaan sijoittaa ja rakentaa. Kun muualla Suomessa rakennusalalla eletään parhaillaan vaikeita aikoja, maakunnassamme rakennetaan ja suunnitellaan useita isoja kohteita. Torninostureita näkyy nyt enemmän kuin viime vuosina.

Osaammeko itse tuoda esille ja hyödyntää vahvuuksiamme; luonto, metsät, vesistöt, sijaintimme, yritykset, monipuolinen elinkeinoelämä, yliopisto, Maasotakoulu, ammattikorkeakoulu ja monet muut? Kuka niitä nostaa esille, jos emme me eteläkarjalaiset itse? Aivan liian usein meillä turhaan vaivutaan synkkyyteen ja epävarmuuteen tulevaisuudestamme tai valitetaan sijaintiamme kaakkoisessa Suomessa.

Etelä-Karjalan ihmiset ansaitsevat hyvän huomenen. Tehdään yhdessä töitä koko maakuntamme hyväksi.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Etelä-Karjalan maakuntavaltuuston puheenjohtaja

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös