Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.11.2014

Suojellaan Saimaata. Kolumni Lappeenrannan Uutiset, Imatralainen 11.6.2014.

Tuhansien järvien maassa ihmiset suuntaavat taas kesäpaikoilleen ja –mökeilleen. Monissa kunnissa väkiluku jopa kaksinkertaistuu kesän ajaksi. Näin myös Etelä-Karjalassa, onhan maakunnassamme parikymmentätuhatta mökkiä.

Tämän päivän "kesämökit" eivät ole useinkaan enää mökkejä vaan usein hyvin varusteltuja vapaa-ajan asuntoja. Moni mökillään pitkiä aikoja viettävä haluaisi muuttaa vapaa-ajan asuntonsa pysyväksi asunnoksi. Nyt ELY-keskukset ja monet säännökset hankaloittavat ja jopa estävät sen. Tällaisia rajoitteita on karsittava.

Maakuntakaavoituksen päätöksenteko tulee siirtää ympäristöministeriöltä maakuntien päätettäväksi ja kuntien vaikutusmahdollisuuksia oman kunnan kaavoituksessa on lisättävä. Byrokratiaa on vähennettävä. Kunnissa on paras tieto siitä, miten kukin alue kannattaa käyttää. Tämä koskee myös vapaa-ajan asuntojen rakentamista. Harvempaan asutut alueet on otettava huomioon kaavoitusta, liikennettä ja palveluja kehitettäessä. Maaseudulla tarvitaan kattavat ja toimivat tie- ja tietoliikenneyhteydet.

Saimaa on Suomen helmi ja siitä on pidettävä hyvää huolta tulevaisuudessakin. Vapaaehtoiset tekevät arvokasta työtä vesien suojelemiseksi esimerkiksi kosteikkoja rakentamalla. Tätä työtä on jatkettava ja siihen on saatava tukea valtion varoista.

Lappeenrannassa ajankohtaisena asiana on tulevaisuuden jätevesiratkaisu. Oikeastaan ratkaisu koskee suurta osaa Etelä-Karjalaa. Asiasta on laadittu laaja ympäristövaikutusten arviointi. Olipa lopullinen jätevesiratkaisu mikä tahansa, on siinä käytettävä parasta mahdollista tekniikkaa. On mietittävä tarkkaan, minne puhdistetut jätevedet johdetaan. Hyviä vaihtoehtoja ei ole ja mielipiteitä on varmasti monia.

Mielestäni puhdistettujakaan jätevesiä ei pidä laskea Saimaaseen lisäten sen kuormitusta. Maakunnassa kuntien välisen yhteistyön lisääminen on tärkeää, voisiko tässä asiassa tehdä sitä tulevaisuudessa?

Puhdas Saimaa on jatkossakin Etelä-Karjalan tärkeä luonnon vetovoimatekijä, pidetään Saimaasta huolta!

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös