Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.11.2014

Säästöt uhkaavat tasapuolista oikeudensaantia. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 16.9.2014, Uutisvuoksi 16.9.2014, Joutseno 18.9.2014, Maaseudun Tulevaisuus 22.9.2014, Kymen Sanomat 23.9.2014.

Kansalaisten tasapuolinen oikeudensaanti on uhattuna. Ensi vuoden valtionbudjetissa esitetään oikeusministeriön hallinnonalalta säästettäväksi 2,3 miljoonaa euroa.

Rikosseuraamuslaitoksen ja syyttäjälaitoksen mukaan Suomessa suljettaneen tulevaisuudessa säästöjen vuoksi 3-5 vankilaa. Säästöt vähentävät myös vartijoita, syyttäjiä ja tuomareita.

Leikkausten myötä syyttäjien määrä on vähenemässä useilla kymmenillä. Tuomioistuimien tuomareiden vähennystarve on Tuomariliiton laskelmien mukaan jopa 150 tuomaria. Tuomariliitossa on leikkaussuunnitelmien myötä kyselty, jätetäänkö osa tuomitsematta ja osa jutuista käsittelemättä henkilökunnan vähyyden takia. Aiempien oikeushallinnon säästöjen myötä muun muassa käräjä-, hovi- ja hallinto-oikeuksien määrää sekä lautamiehiä on vähennetty.

Oikeusministeri on vastannut pyrkivänsä tekemään tuomioistuinten toiminnasta tehokkaampaa. Oikeudenhoidon uudistamisohjelmien kautta pyritään uudistamaan rakenteita ja sujuvoittamaan työtä. Voidaanko tehostamista kuitenkaan enää jatkaa oikeusturvan kärsimättä?

Säästöt vankeinhoidon puolella johtavat vartijoiden määrän, vankiloiden ja työpaikkojen vähenemiseen vankilapaikkakunnilla. Suunnitellut vankiloiden vähentämiset lisäävät vankien välimatkoja omaisiin heikentäen perheiden mahdollisuuksia tapaamisiin. Vankien palaaminen normaalin yhteiskunnan jäseniksi vaikeutuu olennaisesti säästöjen myötä.

Kun säästöjä etsitään oikeusministeriöstä, on mielestäni kansalaisten oikeusturvan ja luottamuksen oikeusjärjestelmää kohtaan säilyttävä sekä kansalaisten saatava tasapuolista palvelua tuloista ja asuinpaikasta riippumatta. Säästöjä voidaan löytää esimerkiksi videokuulemisia ja kirjallisia käsittelyjä lisäämällä, rajoittamalla viranomaisten valitusmahdollisuuksia viranomaispäätöksistä sekä sähköistämällä oikeusistuinten asioiden ja dokumenttien hallintaa.

Asioita voidaan tehdä myös toisin mutta vanginvartijoita, syyttäjiä ja tuomareita on oltava tarpeeksi, jotta jo ennestään ruuhkaiset oikeusistuimet toimivat sujuvasti, vankien kotouttaminen yhteiskuntaan onnistuu ja kansalaiset saavat tulevaisuudessakin tasapuolisesti oikeutta.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
lakivaliokunnan jäsen

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös