Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.11.2014

Maatalouslomituksen leikkaus torjuttava. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 20.9.2014, Kouvolan Sanomat 24.9.2014, Joutseno 25.9.2014, Länsi-Saimaan Sanomat 30.9.2014, Uutisvuoksi 30.9.2014, Elimäen Sanomat 1.10.2014.

Maatalouslomitus on erittäin tärkeä osa maanviljelijän sosiaaliturvaa ja säilytettävä STM:n alaisuudessa. Lomitusjärjestelmän kautta tuetaan viljelijöiden jaksamista ja annetaan mahdollisuus ansaittuihin lomapäiviin. Nyt Euroopan unionin komissiossa suunnitellaan kovia leikkauksia lomituksiin.

Pahimmillaan leikkausten myötä jopa kolmasosa lomituspäivistä oltaisiin lopettamassa, sunnuntailomapäiviä vähennettäisiin ja puolisoiden olisi pidettävä lomiaan samaan aikaan. Komissiossa on kantaa, että kyseessä on sosiaaliturvan sijaan yrittäjän tukea. Näin ei ole.

Suomalainen maanviljelys perustuu edelleen pitkälti perheviljelmiin, kun monessa muussa maassa viljely tapahtuu pääasiassa suuryrityksissä. Suuremmissa yksiköissä tarvitaan enemmän työvoimaa, lomien järjestäminen on helpompaa ja lomailuun myös enemmän rahaa. Suomalaisella perheviljelijällä ei käytännössä ole mahdollisuutta lomailla muuten kuin lomituspalvelun avulla.

Etenkin kotieläintiloilla loman järjestäminen ilman lomitusta on hankalaa, koska eläimiä ei voi jättää yksin. Eläinten sairastamisetkin vaikuttavat lomalle pääsyyn.

Maatalouslomituksella on taattu maanviljelijälle normaalit sosiaalietuudet kuten sairausvapaat, äitiys- ja isyyslomat. Komissiossa suunnitellaan äitiysloman pituudeksi kolmea tai kuutta kuukautta, kun palkansaajilla vanhempainvapaa on yksitoista kuukautta. Maanviljelijän lomapäivien määrä on 26 vuodessa, muuten työpäiviä on seitsemän päivää viikossa.

Kesällä komissiossa linjattiin, että sijaisapua leikattaisiin maksimissaan kolmeen kuukauteen vuodessa. Sijaisapua tarvitaan useimmin sairauden tai tapaturman takia. Palkattavia on miltei mahdoton löytää lomitusjärjestelmän ulkopuolelta. Komission linjauksiin voidaan saada poikkeuksia ja Suomen on niitä nyt haettava.

EU-komission linjaukset eivät kerta kaikkiaan sovi Suomeen. Perheviljelijällä ei ole varaa palkata ulkopuolista apua omalla kustannuksellaan. Lomittajienkin määrä vähenisi suunnitelmien mukaan neljänneksen, tuhannella. Viljelijöiden toimeentuloa ovat ahdistamassa uhkaavien lomitusleikkausten lisäksi mm. liiallinen byrokratia. Hallituksen on puolustettava suomalaista maanviljelyä, estettävä lomituksen karsimisleikkaukset ja turvattava kotimainen elintarviketuotanto.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös