Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.11.2014

Loma-asunnon muuttoa kodiksi helpotettava. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa 10.10.2014, Kouvolan Sanomat 11.11.2014, Elimäen Sanomat 15.10.2014, Joutseno 16.10.2014, Länsi-Saimaan Sanomat 17.10.2014, Parikkalan-Rautjärven Sanomat 23.10.2014.

Suomessa on paljon erilaisia loma-asuntoja. Osa on perinteisiä kesämökkejä ja osa taas nykyaikaisia, hyvin varusteltuja vapaa-ajan asuntoja. Miksi siis enää rajoitetaan vapaa-ajan asuntojen muuttamista pysyviksi asunnoiksi?

Rakentaminen on Suomessa tiukasti luvanvaraista. Rakennusluvassa hyväksytään rakennuksen käyttötarkoitus, jonka tulee kaava-alueella olla kaavan mukainen. Rakennuksen tulee täyttää säännöksissä kaikki sen käyttötarkoitukselle asetetut vaatimukset.

Osa loma-asunnossa pitkiä aikoja asuva haluaisi muuttaa mökkinsä vakituiseksi asunnokseen. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa, koska pysyvää asumista varten tarvitaan lupa.

Loma-asuntojen muuttamista pysyviksi asunnoiksi vastustetaan muun muassa perustelemalla asiaa yhdyskuntarakenteen liialla hajautumisella. Monissa kunnissa olisi halua myöntää asumislupia myös loma-asujille mutta ELY-keskukset haraavat vastaan lainsäädäntö selkänojanaan. Kunnat vastaavat kuitenkin palveluiden järjestämisestä, joten kuntien päätösten pitää riittää.

Säädökset asiassa ovat liian tiukat. Moni loma-asunnon omistaja haluaisi muuttaa pysyvän osoitteensa loma-asuntoonsa. Tästä hyötyisivät erityisesti mökkikunnat, jotka saisivat lisää verotuloja uusista asukkaista. Tällaisia kuntia on esimerkiksi Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa. Maaseutuasumisen helpottamiseksi kaavajärjestelmään on luotava maaseutuoloihin soveltuva uusi kevyt kyläkaava, jossa aloiteoikeus on kyläyhdistyksellä.

On selvitettävä myös sellainen vaihtoehto, että ihmiset voisivat asua osan vuodesta varsinaisessa kodissaan ja osan vuodesta mökkikunnassaan. Kuntaverot maksettaisiin asumisen ajalta kuhunkin asumiskuntaan.

Asumista mökkikunnissa ei saa hankaloittaa liialla sääntelyllä. Ihmisten on saatava asua siellä, missä he haluavat, kunhan rakennukset täyttävät niiltä vaadittavat säädökset.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
rakennusinsinööri

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös