Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.11.2014

Suomen eläkkeistä myös verot Suomeen. Mielipidekirjoitus Kymen Sanomat 17.11.2014, Uutisvuoksi 18.11.2014, Joutseno 20.11.2014.

Verotus on asia, josta ollaan montaa mieltä. Lähtökohtaisesti sen pitää olla kuitenkin tasapuolista.

Eläkeläisten verotuksessa on kohtia, jotka kaipaavat korjausta. Jos eläkkeellä oleva Suomen kansalainen asuu ulkomailla Espanjassa, Portugalissa tai Ranskassa, on verotus erilainen riippuen siitä, onko tehnyt työuran julkisella vai yksityisellä puolella.

Valtion ja kunnan palveluksessa työuransa tehneet maksavat veronsa Suomeen eli eläkkeiden maksajavaltioon. Jos on työskennellyt yksityisellä puolella, verot maksetaan ainoastaan asuinmaahan. Sama koskee kunnan tai valtion liiketoiminnassa työskennelleitä.

Suomi on tehnyt näiden kolmen Etelä-Euroopan maiden kanssa verosopimukset 1960-70-lukujen taitteessa ja sopimukset suosivat kyseisiä maita, koska yksityiseen palvelukseen perustuvien eläkkeiden verot maksetaan näihin maihin. Sopimukset suorastaan estävät Suomea verottamasta näitä eläkkeensaajia.

Mielestäni Suomessa maksettavista eläkkeistä on maksettava verot Suomeen, mikäli palkkatulot on hankittu Suomesta ja henkilöllä on Suomen kansalaisuus eli eläkeläisten verotuksen on oltava Suomessa järjestettyä riippumatta aikaisemmasta työpaikasta.

Asia kaipaa korjausta. Kirjallisen kysymykseni vastauksessaan valtiovarainministeri myönsi ongelmat ja lupasi neuvotteluja käytävän kyseisten maiden kanssa.

Eläkeläisten verotusta ei voi kohdella usealla eri tavalla vaan sopimukset on neuvoteltava uusiksi Espanjan, Ranskan ja Portugalin sekä muiden maiden kanssa, joiden kanssa on epäoikeudenmukaisia, Suomea vahingoittavia säännöksiä.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös