Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.11.2014

Miksi UPM leikkaa. Mielipidekirjoitus Etelä-Saimaa ja Maaseudun Tulevaisuus 14.11.2014, Länsi-Saimaan Sanomat 18.11.2014.

Lokakuun lopussa uutisoitiin metsäteollisuusyhtiö UPM:n kasvattaneen reippaasti liikevoittoaan. Liikevoitto nousi heinä–syyskuussa vuodentakaisesta 187 miljoonasta eurosta 236 miljoonaan euroon. Yhtiön nettovelka on alimmillaan 15 vuoteen.

13.11. saimme lukea mediasta, että UPM on laatinut uuden 150 miljoonan euron vuotuisen kannattavuuden parantamistavoitteen. Sen myötä Jämsänkoskella kiinni menee SC-paperikone ja Kaukaalla, Lappeenrannassa aikakauslehtiä valmistava paperikone. Paperikoneita suljetaan myös Britanniassa ja Ranskassa. Vähennysohjelma merkitsee 550 työpaikan katoamista.

Lisäksi UPM keskittää Paper ENA:n toimitusketjun suunnittelua ja tilausten toimittamista muun muassa Tampereen sijasta Saksaan. Tämäkin vähentää työpaikkoja Suomesta.

Miksi UPM vähentää väkeä ja koneita, vaikka tulos on paranemaan päin viime vuodesta? Suomalaiset metsäyrityksetkin ovat saaneet suuren yhteisöveron alennuksen tällä hallituskaudella ja sellun myynti on ollut kannattavaa. Myös yleinen kannattavuus on ollut kohtalainen. Katsovatko yritykset tarpeeksi tulevaisuuteen päästäessään ammattitaitoista työvoimaa työttömiksi vai reagoivatko ne liian hätäisesti ainoana päämääränään osakekurssin nostaminen?

Irtisanomiset ovat erittäin ikäviä työntekijöille ja heidän perheilleen sekä iso menetys kyseisille paikkakunnille. Työttömyyden lisääntyminen vaikuttaa verotuloihin ja alueiden palveluihin. Toivottavasti yritykset löytäisivät muitakin keinoja kannattavuutensa parantamiseen kuin irtisanomiset. Irtisanotuille toivon joka tapauksessa uuden työpaikan löytymistä nopeasti.

Puun käyttöä biotaloudessa eli energiana, rakennusaineena, uusina materiaaleina ja erilaisissa muissa käyttötarkoituksissa on lisättävä jatkossa. Metsäteollisuudella voi halutessaan olla uusissa innovaatioissa ja Suomen kehittämisessä merkittävä rooli.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös