Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.01.2015

Pidetään huolta ikäihmisistä/ Vanhuksia ei saa jättää ilman hoivaa. Mielipidekirjoitus Joutseno ja Länsi-Saímaan Sanomat 23.12.2014, Etelä-Saimaa ja Kymen Sanomat 30.12.2014, Kouvolan Sanomat 2.1.2015.

Jokainen tarvitsee tukea ja turvaa jossain vaiheessa elämäänsä. Meidän on huolehdittava apua tarvitsevista, kukaan ei saa jäädä yksin.

Kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten asemaan on saatava parannus. Takuueläkkeisiin on saatava korotus, valitettavasti eduskunnan enemmistö ei hyväksynyt edes 10 euron korotusta.

Useimmat meistä haluavat asua kotona mahdollisimman kauan. Toinen toive on, että olisi ystäviä ja läheisiä ympärillä mahdollisimman pitkään. Loppuvaiheissa ihmisen elämää on tärkeää, että ihminen saa hoivaa ja hoitoa, kun sitä tarvitsee.

Kotona asumista tukee parhaiten omaishoito ja sen arvostus on saatava ansaitsemalleen tasolle. Omaishoidontuki on siirrettävä KELAn maksettavaksi, jotta koko maahan saadaan yhtenäiset mahdollisuudet tuen saamiseksi. Tukea on maksettava niille, jotka omaishoidontuen kriteerit täyttävät.

Ikäihmisten yksinäisyys on valitettavasti kasvussa. Hekin tarvitsevat läheisiä ympärilleen. Käydään siis katsomassa ja jututtamassa läheisiämme. Esimerkiksi juhlapyhien, kuten joulun aikaan olisi hyvä, että ikäihmisellä on joku, joka käy katsomassa. Naapurinkin ovea saa koputtaa.

Myös laitospaikkoja on oltava niitä tarvitseville ja vanhuspalvelulakia on toteutettava suunnitellusti. Kotihoidon tai -avun on tultava sovitusti. Valitettavasti eri puolilta Suomea on ilmennyt tapauksia, joissa vanhukset ovat jääneet ilman hoivaa loma-aikaan. Ikäihmiset ovat unohtuneet koteihinsa yksin. Näin ei kerta kaikkiaan saa tapahtua.

Ikäihmisillä on oikeus ihmisarvoiseen ja kunnialliseen elämään. Meillä kaikilla on mahdollisuus ojentaa auttava kätemme, pidetään huolta toisistamme.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös