Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

30.06.2015

Villisikojen ja hanhien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta. Tiedote kirjallisesta kysymyksestä, julkaistu Suomenmaa 16.6.2015 ja Länsi-Saimaan Sanomat 17.6.2015.

Villisikakanta kasvaa rajusti Kaakkois-Suomessa ja levittäytyy muualle Suomeen, samalla kasvavat vahingot. Villisika on kaikkiruokainen ja syö kaikkea perunasta, viljasta, juurikkaista, muista kasveista, sienistä, hyönteisistä, toukista, haaskoista aina lintujen muniin ja jopa poikasiin.

Kun villisikalauma parkkeeraa itsensä esimerkiksi peruna- tai juurikaspellolle, voi tuho olla täydellinen. Villisika ei erottele ammattiviljelijää harrasteviljelijästä, kaikki menee.

Myös hanhikannat ovat kasvaneet ja eri hanhien muuttoreitit osuvat usein Suomeen. Erityisesti valkoposkihanhet aiheuttavat ongelmia ja saattavat levittää erilaisia tauteja ulosteillaan. Leiriytyessään pellolle tuhansien hanhien parvi tekee selvää orastavasta viljasta tai nurmesta ja lisäksi saastuttaa kasvuston ulosteillaan. Nurmituhoista korvaukset ovat tiukassa.

Hirvieläinten ja suurpetojen vahingot korvataan tiettyyn rajaan saakka. Korvauksia maksetaan muiden eläinten aiheuttamista vahingoista, mikäli ne aiheuttavat ”erittäin merkittävää vahinkoa”. Korvauksia muiden eläinten vahingoista on siis vaikeampi saada kuin hirvieläinten tai suurpetojen kohdalla. On perusteltua miettiä, että eläinten aiheuttamien vahinkojen ja niistä maksettavien korvausten kriteeristöä laajennettaisiin muihinkin vahinkoa aiheuttaviin eläimiin.

Torniainen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, aikooko hallitus lisätä villisiat ja hanhet niiden eläinten joukkoon, joista maksettaisiin vahingonkorvauksia samojen kriteerien mukaan kuin hirvieläinten tai suurpetojen aiheuttamista tuhoista.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös