Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

19.12.2018

Lopetetaan vatvominen, tehdään päätöksiä. Julkaistu Imatralaisessa 4.7.2018.


Harmi että sote- ja maakuntauudistus siirtyy vuoden 2021 alkuun. Tätä isoa uudistusta on valmisteltu jo yli kymmenen vuotta ja sitä ovat olleet vuorollaan valmistelemassa kaikki eduskuntapuolueet.

Maakunnissa valmistelutyö on jo pitkällä, sillä kaikkiaan 15 maakuntaa, kuten me täällä Etelä-Karjalassa, olisi valmiita aloittamaan jo vuoden 2020 alussakin. Asian viivästyminen aiheuttaa epävarmuutta.

Uudistuksessa ovat nousseet liiaksi esille aikataulut ja hallintomallin; taka-alalle ovat jääneet tärkeimmät eli parempi hoitoon pääsy, yhtenäiset hoitoketjut ja ihmisten kasvava hoidon tarve. Keskiössä on oltava peruspalvelujen turvaaminen. Jos välttämätöntä uudistusta ei nyt tehdä, sitä tuskin saadaan tehtyä jatkossakaan.

Uudistusta tarvitaan koska yksittäisten kuntien hartiat ovat käyneet liian kapeiksi sote-palvelujen järjestämiseen. Lääkäriin ei meinaa päästä, hoitojonot ovat pitkiä ja eri paikkakunnilla on erilainen tilanne. Kansalaisten tasavertaisuus ei toteudu nykymallilla. Myös jatkuvasti kasvavien kustannusten hillitsemiseksi tarvitaan uudistusta.

Maakuntauudistuksessa päätöksentekoa tuodaan lähemmäs ihmisiä. Nykyisen noin 400:n organisaation hoitamat tehtävät kootaan 18 maakunnan tehtäviksi. Jatkossa on siis kolme itsenäistä ja kansanvaltaista toimijaa tehtävineen; valtio, maakunnat ja kunnat. Monia valtion tehtäviä siirretään maakuntien päätettäviksi. Maakunta takaa kuntaa leveämmät hartiat tiettyjen palvelujen järjestämiseen, tästä on kokemusta meillä Etelä-Karjalassa.

Sote- ja maakuntauudistus on mielestäni lupaus huolenpidosta. Uudistus tarvitaan, tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto. Nyt käsittelyssä oleva malli ei varmaankaan ole täydellinen, mutta riittävän hyvä päätettäväksi.

Ari Torniainen
Kansanedustaja, Keskusta

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös