16
Etusivu
Henkilötietoja
Arvoni
Kalenteri
Galleria
Blogit
Ota yhteyttä
Ari Facebookissa
Keskusta
 

Takaisin edelliselle sivulle

23.11.2020

Järvemme osana Itämeren vesistöä. Julkaistu Centrum Balticum Pullopostin vaalinumerossa 11.4.2019.

Itämeri, jonka nimi olisi Suomessa loogisemmin Länsimeri, on murtovesialtaana järviemme ja jokiemme jatke ja yhteys Atlanttiin. Itämerellä on suurta taloudellista-, kulttuurista- ja luontomerkitystä. Se on tärkeä vesireitti, kalojen ja muiden vesieläinten koti ja ihmisten virkistäytymiskohde. Itämeri tuo myös elannon kalastajille ja merenkulkijoille.

Ihmiset ovat käyttäneet Suomen järviä ja jokia hyvin samantyylisiin tarkoituksiin kuin Itämertakin koko edellisen jääkauden jälkeisen ajan, jonka vesistöt ovat Suomen alueella olleet nykymuodossaan. Mataluutensa ja pohjoisten olosuhteidensa vuoksi sekä Itämeri että järvemme ovat luonnoltaan haavoittuvaisia, joten niiden suojeluun ja saastuttamisen ehkäisyyn pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Järvien ravinnepäästöjen vähentämiseksi on kehitetty ja ollaan kehittämässä kaikkea mahdollista huuhtoutumisen vähentämisestä suojakaistoihin ja ravinteiden kierrätykseen. Tärkeänä osana ravinnepäästöjen vähentämistä ovat kosteikkojen rakentamiset, jotka ovat tärkeitä kaikkialla sisävesistöissämme. Tavoitteena pitää olla, että kaikki ihmisten aiheuttamat päästöt olisivat joskus saatu lopetettua.

Kotimainen kala on aliarvostettua ja sen käyttöä kannattaisi lisätä ulkomaisen kalan sijaan. Pääkalastomme on suunnilleen sama sekä Itämeressä että sisävesissämme joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, joten kalastaa kannattaa molemmissa. Nykyään ravintoloista ja kaupoista voi olla jopa vaikeaa löytää suomalaista kalaa.

Sisävesimatkailua voisi kehittää kestävästi. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa julkaistiin vähän aikaa sitten moderni maakaasulla toimiva sisävesiristeilijän malli. Päästöt olisivat murto-osan nykyaluksista. Näillä pienillä aluksilla voisi risteillä Saimaalta kanavaa pitkin esimerkiksi Kotkaan, Viipuriin tai Pietariin ja Saimaan vesistön sisällä isolla alueella.

Kaikessa toiminnassa on oltava lähtökohtana se, että Saimaan ainutlaatuinen järviluonto ei kärsi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vieraslajeja ei päästetä tulemaan Saimaaseen. Mereltä tulleet pilssivedet on ehdottomasti laitettava aina puhdistamoon ja laivojen alustat on puhdistettava vieraseliöistä.
Saimaan ja Päijänteen vesistöjen yhdistämistä kanavalla pitää harkita. Siitä syntyisi mielenkiintoinen reitti sekä tavarankuljetukseen että matkailuun.

Saimaan ja muiden Itämereen laskevien vesistöjemme tilaa on parannettava ja mahdollisuuksia hyödyntää käytettävä harkiten. Mahdollisuuksia on kuitenkin paljon sekä matkailussa että tavaroiden kuljettamisessa erityisesti sulan veden aikana. Kaikki toiminta pitää tehdä ehdottomasti luonnon ehdoilla.

Ari Torniainen
kansanedustaja, Keskusta
ympäristövaliokunnan jäsen

Kuva
alapalkki

Kaakon Nettipalvelu Oy
Layout: Huhtikuu